Miképpen két évvel ezelőtt a Sajtószabadság.org is beszámolt arról, hogy Raman Prataszevicset, az egyik legnagyobb elérésű, leginkább Telegramon működő Nexta újságíróját és  és akkori barátnőjét, az egyetemista Szofija Szapegát még 2021-ben vették őrizetbe, amikor Belarusz jogtalanul földre kényszerített két EU- és NATO-tagállam, Görögország és Litvánia között közlekedő Ryanair-járatot. Miután egy hamis bombafenyegetéssel Vilnius helyett Minszkben leszállt a gép, a két őrizetbe vett és azóta elítélt Prataszevics és Szepaga mellett négy, vélhetően belarusz KGB-ügynök nélkül fejezte be útját az ír fapados légitársaság gépe.

A mai nap folyamán Prataszevicset nyolcéves börtönbüntetésre ítélték Fehéroroszországban, ahol korábban összesen több mint ezerötszáz bűncselekménnyel vádolták, többek között azzal, hogy államcsínyt próbált végrehajtani, miután a 2020-as belarusz elnökválasztás után spontán rezsimellenes tüntetések alakultak ki országszerte – közölte az Index.hu

A bíróság szerint azzal, hogy a terrorista tartalommá minősített Nexta beszámolt ezekről a tüntetésekről, és videókat is közölt ezekről. Prataszevics maga is felbujtó lett.

A szabadnak és demokratikusnak nehezen nevezhető Belaruszban a törvények szerint politikai gyűlést kampányidőszakon kívül nem lehet tartani, az azokon részt vevőket 6–14 napig őrizetbe veszik, míg szervezőit akár államellenes bűncselekmény vádjával több évre is elítélik. Prataszevics mellett két korábbi társát is hasonló koholt vádakkal többéves börtönbüntetésre ítélték, azonban ők valószínűleg nem fogják kitölteni 19, illetve 20 éves büntetésüket, mivel nem tartózkodnak az országban.

Lukasenka 2020-as kihívója, a háziasszonyból az ellenzék vezetőjévé váló, és koholt vádak alapján a  távollétében szintén tizenöt éves börtönbüntetésre ítélt Szvjatlana Cihanouszkaja szerint a belarusz rezsim ismét bebizonyította, hogy semmibe veszi az igazságszolgáltatást azzal, hogy a sajtószabadság világnapján három újságírót is elítél egy hamis perben.

A Vjaszna emberi jogi szervezet szerint Belaruszban jelenleg ezerötszáz embert tartanak fogva politikai okokból – köztük a szervezet néhány képviselőjét is.