Miután értékelésük szerint a szerb kormány nem teljesítette azon ígéretet, miszerint e szerven keresztül támogatást biztosít az újságíróknak, illetve megvédi őket a hatalmon lévő politikai szervek támadásaitól újságírók támogatását, több más újságírói érdekvédelmi szervezet kilépése után a Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS) is elhagyta a munkacsoportot.

Az UNS közleménye szerint erről az egyesület közgyűlésén döntöttek, amelyről azt is megüzenték, hogy egyes­ületük a továbbiakban is nyitott bármilyen olyan kezdeményezés előtt, amely keretében a kormány tényleg megvédi az újságírókat a hatalmon lévő pártok nyomásgyakorlásai alól.

Korábban a munkacsoportot elhagyták a Független Újságírók Szerbiai – és Vajdasági Egyesületének, a Médiumok Szövetségének, az Online Médiumok Szövetségének és a Lokal Press vállalkozási egyesület is. Ezek az egyesületek állításuk szerint azért léptek ki a az Újságírók Védelmével foglalkozó Munkacsoportból, mivel az szemet hunyt az újságírók biztonságát veszélyeztető fenyegetések és támadások előtt.

Az UNS kilépése után a munkacsoportban mindössze a Független Elektronikus Médiumok (ANEM), a Szerbiai Újságírószakszervezet és és a Szerbiai Rádióállomások Egyesületének (RAB) képviselői maradtak.