Az oroszok ötöde már nem nézi az állami tévécsatornákat, mert unja Vlagyimir Putyin könyörtelen háborúpárti propagandáját – derült ki a független Rosmir közvélemény-kutató központ legfrissebb felméréséből – írja a Daily Mail.

Az új felmérésből kiderült, hogy az oroszok mindössze 65 százaléka nézi a Kreml által működtetett csatornákat, szemben a Putyin ukrajnai inváziójának kezdetén mért 86 százalékkal.

Az orosz állami média tévécsatornái – Russia 1 és az NT TV – hónapokon át háborús propagandát sugároztak, és azzal fenyegetőztek, hogy minden Ukrajnát támogató országot – köztük az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat, Franciaországot és Németországot – atomfegyverrel semmisítenek meg.

A háborúpárti propaganda azonban untatja az egyszerű oroszokat, akik egyre inkább kiábrándulnak Putyin háborújából, és a nézők negyede már más csatornára vált. A közvélemény-kutatások szerint az oroszok mindössze 55 százaléka támogatja az inváziót, szemben a néhány hónappal ezelőtt mért 66 százalékkal szemben.