Az orosz parlament alsóházának a tervezet harmadik olvasatát is el kell fogadnia, majd pedig mielőtt Putyin ellátná a kézjegyével, a parlament felsőházának, vagyis a Szövetségi Tanácsnak Is el kell fogadnia.

Oroszország az elmúlt hónapokban többször is arra panaszkodott, hogy a Nyugati országok nem megfelelő módon betiltották az orosz médiumok tevékenységét, ezek munkatársaitól pedig megvonta a vízumokat.

Az Orosz Állami Hírügynökség (RIA) közzé tette, hogy a törvénytervezet az állami ügyész felhatalmazását is előre látja, hogy megszünteti a “illegális, veszélyes és közérdekű jelentőségű dolgokról meg nem alapozott-, e mellett nyíltan a társadalom az állam, illetve az Orosz Föderáció alkotmányával szemben tiszteletlenül információkat terjesztő, illetve az orosz katonaságot diszkreditáló médiumok nyilván tartását.

Oroszországban számos külföldi médium felfüggesztette, illetve korlátozta tevékenységét, miután ez év márciusában megszavazták azt a törvényt,  ami szerint az orosz katonaságot diszkreditáló információk terjesztésért 15 éves börtönbüntetésre is ítélhetik az újságírókat.

Oroszország Ukrajna elleni támadásától kezdve számos orosz független médium is felhagyott a tevékenységével.