Számos amerikai lap újságíróját nem engedték be a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungaryre – számolt be a Telex.

Az amerikai jobboldal éves konferenciájának magyar kiadása tegnap, csütörtök reggel kezdődött a budapesti Bálna Rendezvényközpontban – az eseményről tudósító újságírók dolgát azonban igencsak megnehezítette, hogy a kormányközeli Alapjogokért Központ (a magyar rész szervezője) számos nyugati sajtóterméket kitiltott az eseményről.

Eközben a közmédia (beleértve az MTI-t), a Hír TV és más, a Fidesz-közeli KESMA-birodalomhoz tartozó újságírókat tárt karokkal fogadták a szervezők.

A Vice hírportál beszámolója szerint csütörtök reggel a Bálna előtt megjelent összes amerikai újságírótól annak ellenére is megtagadták a belépést, hogy azok már hónapok óta próbáltak sajtóigazolványokat szerezni a konferenciára.

A magyar szervezők szerint a media non graták listája

A Vice mellett a Rolling Stone, a Vox és a New Yorker újságíróit is elküldték. A helyszínen az Ameican Conservative Union (ACU) vezetői a magyar szervezőt, az Alapjogokért Központot okolták a belépés megtagadásáért.

A Telex információi szerint rajtuk kívül a Reuters, a The Guardian és az Associated Press (AP) újságírói sem jutottak be, a „nyugati” sajtóból egyedül az AFP fotósának sikerült ez – neki is csak hosszas kérlelés után.

A konferenciát az Alapjogokért Központ egyébként az interneten, Orbán Viktor Facebook-oldalán élőben közvetítette.

Bagoly mondja verébnek

A konferencián tegnap, csütörtökön beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke is, aki megosztotta a közönséggel a „jobboldal sikerének receptjét” is, 12 pontban. Ennek a negyedik pontja az, hogy „Legyen médiánk”.

„A progresszív baloldal őrültségeit csak így lehet bemutatni” Orbán szerint, sőt, azt mondta, akik ezeket a riportereket az egyetemeken tanították, már azok is progresszív baloldaliak. A miniszterelnök szerint a pártpolitikának és a médiának el kellene válnia egymástól, de valójában ez nincs így.