A londoni bíróság ma, szerdán megírta a hivatalos kiadatási végzést a WikiLeaks-alapító Julian Assange ügyében – számolt be a CNN nyomán a Telex.

Amennyiben Priti Patel brit belügyminiszter is jóváhagyja az Egyesült Államok által kezdeményezett kiadatást, többéves jogi huzavona után Assange-nak végül amerikai bíróság elé kell állnia. 175 éves börtönbüntetés fenyegeti, mivel csaknem 500.000 titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg; nagy részüket 2010-től nyilvánosságra is hozta.

A férfival szemben az amerikai hatóságok 18 vádpontot fogalmaztak meg a brit kormányhoz benyújtott kiadatási kérelemben; ezek közül 17 kémkedéssel, egy pedig számítógépes rendszerek feltörésével vádolja őt.

Assange a WikiLeaks felületén 2010-től olyan kormányzati dokumentumokat hozott nyilvánosságra az iraki és az afganisztáni háborúkról, amelyekből kiderült, hogy az amerikai katonák többször is civileket öltek meg.

A férfi hét évig élt Ecuador londoni nagykövetségén, miután ott menedéket kapott, 2019-ben azonban a brit hatóságok bemehettek az épületbe, és őrizetbe vehették őt. Az amerikai hatóságok tavaly nyáron kérvényezték a férfi kiadatását, de ez idáig az angol hatóságok nem tettek eleget USA követelésnek.