A Roszkomnadzor, vagyis az orosz médiaszabályzó letiltotta az orosz olvasók hozzáférését a Bild című német lap internetes oldalához – írta meg vasárnap a német dpa hírügynökség az Interfax nyomán.

A Bild.de orosz cenzorok általi blokkolása megerősíti újságírói munkánkat a demokrácia, a szabadság és az emberi jogok érdekében, és arra ösztönöz bennünket, hogy még több lehetőséget biztosítsunk az orosz állampolgároknak, hogy tájékozódjanak az orosz kormányzati propagandán túlmutató hírekről és tényekről” – nyilatkozta a tiltás kapcsán Johannes Boie, a Bild főszerkesztője, a dpa-nak.

Boie, akinek lapja az Axel Springer médiakonszernhez tartozik, Twitteren azt írta, hogy az oroszországi olvasóknak át kell váltaniuk a Bild hírcsatornára a Telegramon.

A dpa megjegyezte: Alekszandr Nyevzorov orosz tévésztár újságíró honlapját is blokkolták vasárnap. Ő korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatói közé tartozott, viszont nemsokra rá a kritikusává vált.

A 444 eközben vasárnap arról írt, hogy, miután híre ment, hogy egyes orosz médiumok interjút készítettek Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel,  a médiahatóság jelezte: senkinek nem szabad közzétenni a vele készített interjút, és folyamatosan figyelni és vizsgálni fogják az újságokat és csatornákat, nehogy ez mégis megtörténjen.

Korábban a Meduza, a Dozsd TV és a Kommerszant című orosz lap közölte, hogy közösen videóinterjút készítettek Zelenszkijjel. Közülük a Meduza és a Dozsd egyaránt blokkolva van Oroszországban, de az orosz médiahatóság láthatóan tart attól, hogy egyes csatornák a határon túl működő orosznyelvű portáloktól átveszik az interjút.