A Médiumok tájékoztatása Ukrajnáról – valóban az igazság a háborúk első áldozata? elnevezésű, a Független Újságírók Szerbiai Egyesülete által megrendezett vitafórumon résztvevő újságírók szerint Szerbia polgárainak jó része nem tud eleget az Ukrajnában dúló háborúról.

Milena Popović, az Istinomer, Marija Vučić a KRIK, Alexandra Godfrey, az N1 Televízió és Andrej Ivanji, a Vreme hetilap munkatársa már a vita legelején megegyeztek abban, hogy a mainstream médiumokban ugyanazokat a tudósítási mechanizmusokat alkalmazzák, mint amiket a háború kitörése előtt is alkalmaztak, ugyanakkor a polgárokat általánosságba véve számos téma kapcsán dezinformálják.

Az Istinomer egy hónappal az Ukrajna elleni támadás előtt, illetve a háború elején elvégzett felmérése során arra az eredményre jutottak, hogy a szerbiai médiumok többsége Oroszországot az áldozat, Ukrajnát és a nyugati országokat pedig megszállóként mutatta be – nyilatkozta Popović, aki szerint az ország területén megjelenő médiumok a háború első napjaiban az oroszok katonai fölényét, és Putyin személyi kultuszát dicsőítették. Az Insider újságírója egyben rámutatott arra is hogy a közösségi oldalakon is elterjedtek a manipulálások, és ahol háborús összecsapásokról készített fotókat.

Alexandra Godfrey, az N1 újságírónője a háborús összecsapások elején Oroszországból tudósított és elmesélte, hogy amikor megérkezett az országba, sokkolta őt az orosz médiumok propagandájának az intenzitása, amelyek azon a területen egy teljesen más valóságot kreáltak.

Godfrey elmagyarázta, hogy az orosz médiumok egésznapos programokon keresztül beszéltek Ukrajnának a náciktól való felszabadításáról, az orosz szeparatisták által ellenőrzött területekről menekültekről, azokról viszont egy szót sem ejtettek, akik az orosz akciók miatt menekültek el otthonaikból.

–Csak egyfajta igazság létezik, az, amit az orosz védelmi minisztérium közöl – hangsúlyozta ki az újságírónő, és az orosz állampolgárok a médiumi tudósításokon keresztül a történéseket Ukrajna felszabadításaként látják.