A Statista, a globális digitális gazdaságról, ipari szektorokról, fogyasztói piacokról. A médiáról, és makrogazdasági trenderől adatokat szolgáltató online portál összeállítása alapján Googl-ben megjelent keresési eredményeket illetőleg mindennapos a cenzúra. Vlagyimir Putyin hátországa ezeket ugyanis erőteljesen nyírja, főleg azon tartalmak esetében, amelyek Oroszországra nézve kritikus hangot ütnek meg – írja a hvg.hu

Törlési kérelmek aránya országonként (Forrás: .Statista.com)

A Statista munkatársai a 2009 és a 2021 közötti időszakot nézték át, s arra jutottak, hogy az oroszok ez idő alatt összesen 18.841 tartalomeltávolítási kérelmet adtak be a keresőóriáshoz.

Arra vonatkozóan nincsenek pontos adatok, hogy ezek a kérelmek pontosan mikre vonatkoztak, de vélhetőleg ezek Moszkvát rossz fényben feltüntető írások linkjei voltak.

Ezzel a számmal Oroszország listavezetőnek számít, ugyanis, annak ellenére, hogy Törökország náluk is jobban cenzúrázza az internetet, ennyi törlési kérelem még tőlük sem érkezett a Google-hoz.

Mint ahogyan arról a Sajtószabadság Alapítvány is beszámolt, az Ukrajna elleni orosz támadással kapcsolatban sem lehet akárhogyan fogalmazni, miután egy új törvénynek köszönhetően már akár 15 év börtönbüntetésre is számíthat az, aki háborúnak nevezi a háborút. Az is látszik viszont, hogy ez nem mindenkinek tetszik, ugyanis több repedés is van az orosz propagandamédiában.