Az orosz médiahatóság, a Roszkomnadzor egy keddi intézkedésével gyakorlatilag megszüntette a kormánykritikus orosz Eho Moszkvi rádióállomás és az ellenzéki Dozsgy online televízió adásának foghatóságát. Az orosz kormány eközben saját hírportált indított, ahol saját perspektívájából igyekszik bemutatni az ukrajnai helyzetet, és bírsággal fenyegeti azokat a médiaszolgáltatókat, amelyek Oroszország ukrajnai invázióját háborúnak nevezik.

A Roszkomnadzor szerint a két tömegtájékoztatási eszköz úgymond rendszeresen és célzottan közölt hamis információkat Oroszország ukrajnai „különleges hadműveletéről” (a valóságban Oroszország február 24-én Ukrajna ellen indított, jelenleg is tartó háborújáról.)

Az orosz médiahatóság a főügyészség követelésére döntött az Eho Moszkvi és a Dozsgy betiltása mellett. A rádió és a televízió honlapja ugyanakkor továbbra is elérhető – írja az MTI.

A Roszkomnadzor szerint a közölt hamis információk a „harci műveletek” módjára, az orosz fegyveres erők emberveszteségeire, a bombázásokra és a polgári áldozatokra vonatkoztak. A két médiumban emellett a médiahatóság szerint Oroszország területén nyilvános tömegrendezvények megszervezésére szóló felhívások hangzottak el.

Alekszej Venegyiktov, a Gazprom Media többségi tulajdonában lévő Eho Moszkvi főszerkesztője alaptalannak nevezte a vádakat, és közölte, hogy az adó fellebezik a Roszkomnadzor határozatával szemben.

A hatóság szombaton felhívta az orosz országos tömegtájékoztatási eszközök figyelmét, hogy az ukrajnai „különleges hadművelettel” összefüggésben ne használjanak olyan szavakat, mint „támadás”, „behatolás”, vagy „hadüzenet”, és ne adjanak ki „hiteles közlésnek tűnő, de a valóságnak nem megfelelő anyagokat” ukrán városok lövetéséről és békés ukrán lakosoknak az orosz hadsereg akciói által bekövetkezett haláláról.

A kommüniké az Eho Moszkvi és a Dozsgy mellett a Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov által irányított Novaja Gazeta című újságot konkrétan is megnevezte hamis információt közlő médiaként.

A Roszkomnadzor felhívta az érintett tömegtájékoztatási eszközök figyelmét arra is, hogy vizsgálatot indít a hamis hírekkel kapcsolatban, és a vétkesek 5 millió rubelig (jelenlegi árfolyam szerint  4 millió 615 ezer 101 szerb dinár vagy pedig 15,3 millió forint) terjedő pénzbírságot kaphatnak, továbbá korlátozhatják tevékenységüket is.

Az orosz kormány kedden Objasznyajem (Megmagyarázzuk) címmel hírportált indított, amelyen úgymond „hiteles és ellenőrzött” információt kíván közölni az Ukrajnai helyzetről és következményeiről. Dmitrij Csernisenko orosz miniszterelnök-helyettes szerint erre a hamis információk robbanásszerű

Oleg Gavrilov, az orosz külügyminisztérium szóvivője ezzel párhuzamosan cenzúrával vádolt meg amerikai IT-nagyvállalatokat, köztük a Google-t, a Microsoftot, a Facebookot és a Twittert, amiért az ukrajnai konfliktusra hivatkozva világszerte korlátozták az idegennyelvű orosz médiához való hozzáférést – közölte az MTI.