Az NMHH Médiatanácsa által kedden kiadott közlemény szövege alapján úgy tűnik, Koltay András, a Médiatanács decemberben megválasztott elnöke nem, hogy nem meneszti Papp Dánielt az MTVA éléről, ahogyan azt az ellenzék kérte tőle, hanem épp ellenkezőleg: kifejezetten védelmébe veszi a közmédiát azok után is, hogy az orosz propagandát terjesztetett a háború kitörését követőleg.

A közlemény alapján tehát valójában azok a felelőtlenek, akik bírálatot fogalmaztak meg a közmédiával kapcsolatban. A grémium ellenben egyetlen bíráló szót sem fogalmazott meg a közmédiával szemben.

Mint ahogyan korábban a Sajtószabadság Alapítvány is beszámolt, az állami M1 például Georg Spöttle Fidesz-aktivistát, a Pesti TV vezető szerkesztőjét és Nógrádi György kormányközeli biztonságpolitikai szakértőt invitálta meg szakérteni a háború kitörése után. Nógrádi olyanokat állított az M1-en, hogy Ukrajna indított háborút Oroszország ellen, miközben épp az ellenkezője történt. Spöttle pedig Hitlerhez hasonlította az ukrán elnököt azután, hogy Oroszország megtámadta határszomszédunkat. A közmédiához tartozó MTI még napokkal a háború kitörése után is csak „hadműveletként” igyekezett bemutatni az Ukrajna ellen indított háborút címadásaiban.