A lengyel médiahatóság, a KRRiT valamennyi orosz médiumot kitiltott az országból – írta a Notes from Poland nyomán a Napi.hu.

NfP szerint a hatóság részben az orosz-ukrán háborúval, részben a lengyel nemzetbiztonsági érdekekkel indokolta a döntését, melynek értelmében például szüneteltetnie kell a lengyelországi sugárzását a Russia Today (RT), az RT Documentary, az RTR Planeta, a Sojuz TV és a Rossija 24 televízióknak.

A tévécsatornák nem közvetíthetik az adásukat kábelhálózaton, műholdas átvitellel és az interneten sem Lengyelországban. Más országban is hasonló döntést hoztak

Még a KRRiT lépését megelőzően a francia tulajdonban lévő Orange Polska szolgáltató bejelentette, hogy valamennyi orosz csatornát elsötétít a helyzetre való tekintettel. A hatóság bejelentését követően több más szolgáltató is bejelentette, hogy kiveszik az orosz adókat a kínálatukból.

A lengyel törvények szerint a médiahatóságnak joga van korlátozni az olyan médiaaktivitást, amely szembe megy Lengyelország nemzeti érdekeivel.

A Notes from Poland hozzátette: egy nappal korábban Lettország médiahatósága is felfüggesztett három orosz tévécsatornát.

Ugyanakkor a brit médiahatóság is vizsgálja a Russia Today (RT) médiaszolgáltatási jogosultságának esetleges visszavonását, tekintettel annak erős propaganda jellegére és arra, hogy a napokban Oroszország háborút indított Ukrajna ellen.