A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) is közzé tette állásfoglalalását az elmúlt napok egyik nagy médiapiaci botránya kapcsán, ami azután robbant ki, hogy kiderült, dr. Péntek Zoltán, Merkely Béla ügyvédje több internetes tárhelyszolgáltatónál részben sikerrel megpróbálta elérni hogy tegyék elérhetetlenné három hírportál internetes oldalának Merkely által sérelmezett, állítólagosan személyiségi jogot sértő tartalmait. A történésekről korábban a Sajtószabadság Alapítvány is beszámolt.

Az MLE, a honlapján is elérhető állásfoglalásában elítéli, ha ügyvédek személyiségi joggal kapcsolatos vitás kérdéseik kapcsán nem a Polgári Törvénykönyvben, a sajtószabadságról szóló törvényben, vagy az Mttv.-ben (médiatörvény) rögzített jogi eljárások igénybevételével tesznek eleget a személyiségi jogok valós sérelmének a reparációjára, hanem a felelős kiadókat megkerülve, a tárhelyszolgáltatókat kötelezik a tartalom azonnali eltávolítására.

Úgy fogalmaznak, az ügyvédek olyan jogi eszközhöz nyúlnak ilyenkor, mely teljességgel ellentétes az eredeti jogalkotói szándékkal.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete egyúttal felhívja a kiadók figyelmét, hogy alaposan vizsgálják felül a tárhelyszolgáltatóikkal kötött szerződésüket és szükség esetén módosítsák azokat a sajtószabadság és az információáramlás szabadsága érdekében, másrészt megkeresi a Médiatanácsot az eset kapcsán felmerült szakmai kérdések egyeztetése ügyében.