Hong Kongban Tovább romlik a sajtószabadság helyzete: néhány nappal a Stand News bezárása után január 4-én megszűnik a Citizen News független hongkongi hírportál is.

A Citizen News szerkesztői és munkatársai Twitteren és a Facebookon közzétett közleményükben azt közölték az nyilvánossággal, hogy „Sajnálatos módon a gyors társadalmi változások és a sajtó működésére nézve rosszabbodó körülmények nem teszik lehetővé, hogy félelemtől mentesen megvalósíthassuk céljainkat – továbbá hozzátették, hogy „ebben a válságban mindenekelőtt a fedélzeten lévők biztonságát kell szavatolnunk”.

A hírportál ez idáig főleg adományokból tartotta fenn magát, s Facebook-oldala szerint nincs semmilyen pártkötődése, célkitűzései között pedig Hongkong alapvető értékeinek, így a szabadságnak, a nyitottságnak és a sokszínűségnek a védelmét hirdeti.

Az utóbbi egy évben számos olyan újságíró csatlakozott a hírportálhoz, akik korábban olyan lapoknál dolgoztak, amelyek a kínai hatóságok ellenőrzése alá kerültek vagy feloszlatták őket.

Mint arról a Sajtószabadság Alapítvány is beszámolt, tavaly a Stand News és az Apple Daily című, hongkongi ellenzéki körökben népszerű sajtóorgánum is megszűnt Hongkongban. Előbbi, a Stand News bezárása alig pár nappal ezelőtt történt.