A Necenzurisano.si szlovén oknyomozó portal szerint az eddig  becsült pénzek többszörösét, négymillió helyett legalább 12 millió eurót (mai árfolyamon durván 141 093 6000 szerb dinárt) toltak bele magyar kormányközeli cégek a Szlovén Demokrata Párt (SDS) propagandáját támogató médiavállalkozásokba.

A szlovén portál dokumentumokra hivatkozva közölte, 2017 és 2020 között legalább 12 millió euró érkezett Magyarországról a szlovén miniszterelnök, Janez Janša pártjához vagy a párthoz köthető cégekhez.

A párt propagandájában a szlovén hírportál szerint az R-Post-R nevű médiacég játszik főszerepet, amelyet Schatz Péter alapított. Schatz korábban az MTVA üzleti és termékfejlesztési igazgatója volt, de egykoron a Ripost magyar kormánypárti bulvárlap is az érdekeltségébe tartozott. Az oknyomozó portál szerint Schatz az R-Post-R nevű céget vélhetően csak azért hozta létre, hogy a magyar pénzek ide folyhassanak be.

Forrás: Necenzurisano.si

Schatz a fideszes üzleti körök balkáni médiatérfoglalásának egyik figurája, egy Habony Árpád-közeli céggel együtt vásárolta be magát saját érdekeltsége a Nova24tv-be, ami szintén a szlovén SDS párt médiabirodalmához tartozik.

A Necenzurirano szerint a Nova24TV 2017 júliusa és 2020 márciusa között 3,5 millió eurót kapott Magyarországtól. Ebbe az az időszak is beletartozik, amikor Aleš Hojs volt a Nova24Tv ügyvezető igazgatója. Ma már ő Szlovénia belügyminisztere, így ő irányítja a rendőrséget is, ami 2018-ban, még egy másik belügyminiszter mandátumának az idején vizsgálódni kezdett az SDS körüli gyanús pénzmozgások után.

A portál szerint kérdéses, hogy Magyarország miért küldött ennyi pénzt az említett szlovén médiacégeknek, amikor ezeknek a sajtótermékeknek nincs nagy közönségük, így lényegében a a Magyarországról érkezett pénzek tartják el őket. A Necenzurisano szerint az általuk felsorolt médiumok a 2018-as választások előtt az SDS kampányát támogatták, s fizették a Facebook-hirdetéseit. Szerintük ez azt jelenti, hogy a Magyarországról érkezett pénzek egyenesen az SDS kampányára mentek.

Schatz Péter R-Post-R nevű cégje ellen 2020 elején nyomozást indítottak Szlovéniában, ugyanez az esztendő végén pedig észak-macedón hatóságok adócsalással vádolták meg.