Az Euronews szerint az orosz Sogaz a VKontakte 45 százalékát vásárolta meg Aliser Uszmanov vállalkozásától, az USM Holdingstól – az üzlet több mint 25 százalékos szavazati arányt biztosít a Gazprom, valamint a Vlagyimir Putyin szövetségesei által alapított Sogaz számára.

Így már a szavazati jogok több mint felével rendelkezik a VKontakte-ban a Gazprom. Ez Oroszország egyik leglátogatottabb honlapja, számos más internetes cég is hozzá tartozik. A Vkontakte korábban Mail.Ru néven működött és közel 100  millió felhasználójával Oroszország legnagyobb közösségi hálózatáról van szó, nem hiába nevezik Oroszország Facebookjának.

Az Euronews hozzátette: az elmúlt években a Kreml folyamatosan növeli az orosz internet feletti ellenőrzést, miután a hagyományos média zöme már az állam, vagy a Putyinhoz közeli oligarchák kezében van.

A szektor valamennyi cége köteles az orosz felhasználók adatait orosz szervereken tárolni, 2022-től pedig minden nagyobb külföldi vállalakozásnak irodát kell nyitnia Oroszországban.