Szombat délután a zágrábi Jelasics bán téren megrendezett oltásigazolások ellen megrendezett „szabadságjogokért küzdők” tüntetésén a tüntetők egyik csoportja rátámadott és megverte a tüntetésről tudósító Goran Latkovićot az RTL munkatársát, majd pedig rátámadtak a Nova TV forgatócsoportjára is, a Horvát Rádió és Televízió (HRT) forgatócsoportját pedig verbálisan rágalmazták meg, Nikolina Zavišiićnek az Al Jazeera újságírónőjének pedig az élő bejelentkezés közben a mikrofont tépték ki a kezéből. A horvát köztársasági elnök elítélte az újságírók ellen elkövetett támadásokat.

–Az ilyen tüntetéseken megszoktuk már, hogy sértegetnek minket, most viszont fizikai támadás is történt a forgatócsoportunk ellen, vagyis ellenem. Amikor a tömegen keresztül vonultunk, először a bordáimba öklözött bele valaki, majd pedig két személy pofon is vágott hátulról, így nem láthattam, hogy kik az elkövetők – nyilatkozta Latković.

–Az is a szabadságjogok közé tartozik, hogy az újságírók szabadon végezzék dolgukat, s ezért senkit se szabad fizikailag, vagy pedig verbálisan bántalmazni. Goran Latković kollégát fizikailag bántalmazták, a HRT tudósítóját Petra Buljant pedig verbálisan. Az ilyen viselkedés vademberekre jellemző – összegezte Ksenija Kardun, a Nova TV tájékoztató műsorainak a szerkesztője.

Az újságírók elleni támadásokat a horvát kormány miniszterei is elítélték, a köztársasági elnök hivatala pedig a következő Twitter üzenetet tette közzé:

„A munkájukat végző újságírók ellen elkövetett fizikai és verbális támadások elfogadhatatlanok, és a tüntetésre való jog semmiképpen nem azt jelenti, hogy a tüntetőknek jogukban áll erőszakot alkalmazni.