Az RTS közleménye szerint a Kreni – Promeni (Indulj el – Változass) civil szervezet által készített és a Rio Tinto lítiumbányájának a kiépítése ellen tiltakozó videóklipjéhez nem mellékeltek hírdetési tanúsítványt, amit viszont a hirdetésről szóló törvényben előreláttak.

„Kihangsúlyozzuk, hogy az RTS szívesen bemutatná a kérdéses videoklipet – hirdetéses üzenetet, amennyiben a szerzők teljesítik az összes feltételt, vagyis mellékelik a helyesen kitöltött hirdetéssel kapcsolatos tanúsítványt, ami összhangban van a hirdetésekről szóló törvénnyel, illetve a 2021. március harmadikával keltezett közvetítések árjegyzékével, amely alapvető eleme a marketinges szolgáltatások nyújtásának, ahogyan magába foglalja a kisérődokumentáció elküldését is, amelyek megállapítják a hirdetéses üzenet tartalmának a hitelességét – áll az RTS közleményében, ami szerint amennyiben a RTS betekintést nyer a mellékelt dokumentációba, egy eljárás során megállapítják, hogy az hirdetéses üzenet eleget tesz e az összes törvény, illetve az RTS belső rendeletei által előírt feltételnek, amelyek a hirdetésfeladás szabályaival kapcsolatosak, s ez alapján hoz majd döntést a kérdéses hirdetéses üzenet műsorban történő sugárzásáról.

A Kreni-Promeni civil szervezet ma este hét órára tiltakozást jelentett be az RTS székháza előtt, miután a szerb közszolgálati média elutasította a Rio Tinto elleni reklám bemutatását. A civil szervezet aktivitái szerint a reklám készítése során az összes törvényes feltételnek eleget ettek és tiszteletben tartották az RTS protokollját is.