A belgrádi  Első Alapfokú Bíróság elvetette Mirjana Nikolić, a Belgrádi Rádió egykori újságírójának a panaszát, aki felmondásának a megszüntetését követelte. A bíróság Đurđica Dragaš Vukovljak műsorszerkesztő vallomását fogadta el, miszerint az újságírónő pimaszul viselkedett vele szemben, s ez elegendő volt a bírónak, hogy az elbocsátást törvényesnek tekintse.

–E bíróság szerint a felperes esetét illetőleg –2019.április 16-án, amikor a felperes közvetlen vezetőjének, szerkesztőjének pimaszul annyit válaszolt, hogy hagyja abba a kérdezősködést az kapcsán, hogy merre volt és mit csinált, attól függetlenül, hogy ezek a kérdések kizárólag szakmai jellegűek és egy konkrét munkafeladattal kapcsolatosak voltak– megteremtődtek feltételek a felperes munkaszerződésének a felmondásához – áll a bíróság ítéletében, amelybe a Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS) is beletekintést nyert.

Mirjana Marković a NUNS-nak nyilatkozva elmondta, hogy végül is nem érte váratlanul a bíróság ítélete, viszont az ilyen jellegű ítélet még rosszabb helyzet előhírnöke lehet a szabad sajtó helyzete kapcsán.

–Amennyiben lehetséges ez ilyen ítélet, márpedig ez alapján lehetséges, akkor ez azt jelenti hogy az összes szerkesztő felmondhat a beosztottjának, majd pedig a bíróságon kijelentheti, hogy az pimaszul viselkedett. A bíróságnak semmilyen bizonyítéka nem volt erről, s nem is kívánt még egy tanút meghallgatni, egyszerűen a rendszert alkalmazta – A szerkesztőnő azt mondta, hogy pimasz vagyok. Mit is jelent ez? Az én vétkem az, hogy nem vagyok elragadtatva az RTS szerkesztési politikájával, amit a szerkesztők hajtanak végre a Belgrádi Rádióban – jegyezte meg Nikolić, aki megismételte, hogy az adott eset előtt sohasem sértette meg a munkakötelezettségeit és a rendet, s az elbocsájtásának valódi oka az, hogy az egyik sajtótájékoztatón ragaszkodott ahhoz,  hogy Aleksandar Vučić, Szerbia köztársasági elnöke mondja le álláspontját Vjerica Radetának, a Szerb Radikális Párt tagjának tweetjéről, amiben durván sértegette Hatidža Mehmedovićot, a A Srebrenicai édesanyák egyesület elhunyt elnöknőjét.

–Minden ami ezután következett, bevezető volt az elbocsátáshoz –jegyezte meg a Belgrádi Rádió egykori újságírónője.

–Ezt az esetet követően számtalan megaláztatásban, sértegetésben, letiltásban és fenyegetésben volt részem, majd pedig el is bocsájtottak. Senkinek sem panaszkodtam, mert nem volt kinek A magasabb vezetői tisztségekre, a saját káderieket nevezték ki, akik megjegyzés nélkül hallgatnak, ahelyett., hogy az újságírás javát képviselnék. Most kivártam ezt az ítéletet is, amelyben egy szó sincs arról, hogy hogy egy húsz év munkaévet ledolgozó újságírónő az egyik nap visszatér a terepmunkáról és eldönti, hogy csak a hecc kedvéért összeveszik saját magával. A szerkesztők pedig nyugodtan, egy szó nélkül elviselik a pimaszságát, majd pedig elbocsájtják őt. Ebben is lehet hinni, ma a bíró bebizonyította ezt – jegyezte meg, majd pedig úgy értékelte, hogy az ilyen ítéletek veszélyesek lehetnek, s egyben reményének adott hangot, hogy az ítéletet hatályon kívül helyezik.

Mirjana Nikolićnak a Belgrádi Rádióból való elbocsájtásáról két évvel ezelőtt a Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS) és Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS) becsületbíróságának a kerekasztal-beszélgetésén értesült a közvélemény, amikor is a saját vélemény kimondásának a joga kapcsán szervezett beszélgetésen az újságírónő elmesélte, hogy miképpen is bocsájtották el a közszolgálati rádióból. Mirjana akkor azt mondta, hogy egy feletteseinek nem tetsző kérdést tett fel egy élőben közvetített sajtótájékoztatón.

–Egy éven keresztül terrorizáltak, amíg el nem bocsájtottak egy megrendezett vita miatt – mondta az újságírónő kerekasztal-beszélgetés résztvevőinek.

–Mindannyian tudjuk, hogy kinek is tettem fel a kérdést – jegyezte meg Mirjana Nikolić