A tálib hatalomátvétel óta több helyen lecserélték a női műsorvezetőket férfiakra, levették műsorról a szórakoztató jellegű showműsorokat, az állami csatornán pedig muszlim prédikációk és a tálibok bejelentései láthatók. A női újságírók fenyegetésekről számolnak be, ugyanakkor a helyzet ellentmondásosságára utal, hogy az egyik tálib tisztségviselő egy női műsorvezetőnek nyilatkozott.

Az iszlamista hatalomátvétel óta drámaian megváltozott a televíziók adása Afganisztánban A Szanad Európa beszámolója szerint az elmúlt húsz év egyik legfontosabb eredménye, hogy sokszínű médiapaletta alakult ki Afganisztánban: nagyjából 170 rádióadó, több mint száz újság és többtucatnyi televíziós csatorna működött, ám mindez az általuk megkérdezett szakértők szerint a múlté, ugyanis számos jele van annak, hogy a fundamentalisták a médiaviszonyok átalakítására, a sajtószabadság terén terén elért eredmények eltörlésére készülnek.

„Nemzeti és iszlám értékek”

Eközben egyes vezetők ígéretet tettek a sajtószabadság és a női jogok biztosítására az iszlám törvények keretein belül, ám ennek nem sok jelét látni.

Zabihullah Mudzsáhid szóvivő kedden úgy nyilatkozott, hogy a magántulajdonban lévő médiumok továbbra is függetlenül működhetnek majd, mindazonáltal az újságírók munkájuk során nem sérthetik meg a „nemzeti vagy iszlám értékeket”.

Ám nem csak az állami televízió, hanem a kereskedelmi csatornák műsora is teljesen megváltozott: míg előbbin Korán-idézeteket, muszlim prédikációkat sugároznak, utóbbin törölték a szórakoztató műsorokat, a nyugati típusú vetélkedőket, és a külföldi sorozatokat. Popzenei műsorszámokat sem találunk már a kínálatban, a női bemondókat pedig szinte teljes mértékben eltüntették képernyőkről.

Emellett ahogy arról a Sajtószabadság Alapitvány is beszámolt korábban, afgán újságírónők arra panaszkodnak, hogy folyamatosan halálos fenyegetéseket kapnak a táliboktól és másoktól, akik szerint a

Nagy a bizonytalanság

A fővároson kívül máris helyi rádióadók, újságok és tévécsatornák tucatjait záratták be erőszakkal, míg más független médiumok önként, a megtorlástól tartva szüntették be működésüket, miközben sok újságíró elmenekült. A megmaradt csatornák többsége a tálibok propagandáját sugározza.

A minap viszont egyfajta afganisztáni médiatörténeti esetként az egyik egy tálib tisztségviselő nemrég nyilatkozott a Tolo TV női újságírójának, illetve a csatorna egyik szintén női munkatársa a kabuli utcákról.

Az afgán Tolo TV újságirónője médiatörténetet irt egy tálib vezetővel készitett interjújával Forrás: The indiatimes.com

Persze egyelőre nem világos, hogy ezek kirívó esetek voltak-e, vagy bizonyos enyhülés tapasztalható a tálibok részéről a független médiát és a nők munkavállalását illetően – írja a Szabad Európa.