A Társadalmi Kutatások Hivatalának (BIRODI) március 15-től, április 30-ig tartó felmérése szerint a közszolgálati televíziós csatornák főműsoridőjében Aleksandar Vučićról egy alkalommal sem beszéltek negatív hangnemben.

A szerb köztársasági elnököt az adott idősávban bemutató anyagok hosszúsága 2 óra kilenc percet tesz ki, s az esetek 95%-ban pozitív hangnemben beszéltek róla, míg a semleges, tényszerű tudósitások közül egyet sem mutattak be róla. A felmérés alapján, a tavalyi év azonos időszakában a szerb elnökkel kapcsolatban mindössze 13 másodperces bíráló hangnemben készült anyagot mutattak be, s ezt is a montenegrói kormányfő tette a védőoltásokkal kapcsolatban a Danas napilapnak adott nyilatkozatában.

Zoran Gavrilović a BIRODI vezető szociológusa szerint Szerbia köztársasági elnökét csakis külföldi állampolgár bírálhatja, s ha ez az egy anyagot nem mutatták volna be, tavalyi év folyamán sem jelent volna meg  egyetlenegy Vučićot biráló anyag sem a szerb közszolgálati médiában.

Zoran Gavrilović (Forrás: Cenzolovka.rs)

Egyébként akkoriban , a felmérés szerzői szerint már zajlottak a választásokkal kapcsolatos tárgyalások, míg a jelenlegi helyzet szerint a választási kampány de facto elkezdődött – jegyezte meg a szociológus, aki azt is elmondta,  hogy amig tavaly az RTS tudósitásait a semleges hangnem jellemezte, az idén a híranyagok jó része az államfő és a hatalmon lévő párt népszerűsitéséről és dicséretéről szól.

Gavrilović szerint az RTS újságírói mikrofontartókká változtak, akik egyszerűen Vučić orra elé tolják a mikrofont, s lehetővé teszik számára  hogy öntömjénezze és népszerűsítse magát

Azzal, hogy a hatalmon lévő pártot népszerűsiti, ignorálja az ellenzék létét, illetve, hogy nem igazán foglalkozik az RTS botrányos ügyeivel, illetve a közszolgálati adó szemben elhangzott bírálatokkal, konkrétan rámutat arra, hogy e médiaháznak köze nincs  a közszolgálatisághoz– nyilatkozta Đorđe Pavičević, a belgrádi Politikatudományi Egyetem professzora a Danasnak.

Djordje Pavičević (Forrás: Vrene)

–Az RTS nem a polgárok szolgálatában áll, hanem csupán a hatalom szóvivői, s ezt eléggé botrányosan teszik. A Szerbiai Rádió és Televizió újságirói engedik, hogy alanyaik saját magukat szerepeltessék, bármilyen felülvizsgálat nélkül. Ezt nagyon nehéz közszolgálatiságnak nevezni– jegyezte meg az egyetemi tanár, aki szerint a hatalmon lévők folyamatosan választások előtti kampányt folytatnak, igy ebben a tekintetben a választási esélyek semmiképpen sem lehetnek mindenki számára azonosak, s ha meg is rendezik, illetve amennyiben az ellenzéki pártok is bejelentik az indulásukat, biztos, hogy a soron k0vetkező váalsztások nem lesznek igazságosak.

Tatjana Filipović a Szerb Újságírók Független Szövetsége (NUNS) főtitkára a belgrádi napilapnak nyilatkozva megjegyezte, hogy a közszolgálati adóknak a médiatörvény által biztositott autonómiáját és szerkesztési politikájának a függetlenségét a gyakorlatban sohasem alkalmazták.

A választási kampány elrajtolását az országos frekvenciával rendelkező többi tévécsatorna illetve a kormánymelletti magánkézben lévő médiumok műsorai is bizonyítják.

Aleksandar Vučićról Társadalmi Kutatások Hivatalának felmérése alapján messzemenően a Pink Televízió sugárzott legtöbb televíziós anyagot, amelyekben az esetek 92, 5 százalékában pozitív hangnemben lett megemlítve. A „rózsaszín tévé” a felmérés által felölet időszakban 8 óra, 45 perc és 29 másodpercnyi anyagot közölt a szerb köztársasági elnökről, de a többi országos lefedettségű tévében is az idő több mint felét ő uralta. Szerbia területén jelen pillanatban öt olyan országos tévé van, amelyiknek a műsorai kizárólag a köztársasági elnök népszerűsitéséről szólnak, vagy pedig mikrofont tartanak azok elé, akik dicshimnuszokat zengedeznek Vučićról. A közszolgálati adók mellett ilyen csatorna a Pink Tv, a Happy TV, illetve a B92, és a Prva, aminek a társtulajdonosa egy, a Szerb Haladó Párt legfelsőbb vezetőségében lévő személy.

Zoran Gavrilović szerint a magánkézben lévő televízióknak természetesen jogukban áll valakit favorizálni, viszont nekik sem szabad véteni az elektronikus médiumokról szóló törvényben foglaltakkal szemben, már pedig az adott törvény 42, szakasza szerint a kérdéses csatornák kötelesek szabad, igaz, objektív és teljesen időszerű információkat szolgáltatniuk, s az is a jogukban áll, hogy többé-kevésbé foglalkozzanak egyes kényes témákkal

–Ahhoz viszont nincs joguk, hogy valótlan információkat közöljenek – jegyezte meg Zoran Gavrilović.

A BIRODI felmérése szerint az ellenzéknek a közszolgálati médiumokon keresztüli megjelentetésén semmilyen lényeges változás nem történt, de ezek a kis változások is rossz irányba mozdultak.

A felmérés által felölelt időszakban az RTS Hiradójának második kiadásában egy alkalommal sem lett megemlítve az Új Szerbia (Nova Srbija), az Új Párt (Nova Stranka), a Ne davimo Beograd polgári tömörülés, a Szabad Polgárok Mozgalma (PSG), a Szerb Királyság Megújhodási Mozgalom (POKS), a Narodna Stranka  (Néppárt), a Dveri, az Elég volt (Dosta je bilo- DJB), a Zavetnici csoportosulás, de még a hatalmi párt által valamennyire barátinak tekintett Szerb Radikális Párt (SRS) sem, ami alapján arra lehet következtetni, hogy a pártok lassan elveszítik a jelentőségüket az RTS tudósitásaiban, igy még a Szerb Haladó Pártról sem lehet sokat hallani a hírekben, miközben Dragan Đilast az egész ellenzékkel azonosítják.

Tavaly az ellenzék képviselői számára átlagban 9 másodperc jutott, s ez is negatív hangnemben előadva.

A Szabadság és Igazságosság Pártja  33 másodpercen keresztül szerepelt, de ugyanennyi időt kapott Zoran Lutovac, a Demokrata Párt elnöke is. Borko Stefanović 23 másodpercet kapott, míg a PSG mozgalmat 5-, az Egy az ötmillióból (a pokret 1 od 5 miliona) 2 másodpercet kapott. Ezzel szemben Vuk Jeremićnek és Sergej Trifunovićnak 1 perc és 42 másodpercet szenteltek, azzal, hogy a róluk készült anyagok 100 százalékban negatív hangneműek voltak.