A Népszava gyorsan és rendhagyó módon tett eleget a Pápai Gábor és a napilappal szembe az Operatív Törzs kommunikációját kifigurázó karikatúra kapcsán másodfokon eljáró bíróság ítéletének, mely arra kötelezte, hogy fejezze ki sajnálkozását és fizessen perköltséget Vejkey Imrének, a KDNP kormánypárti politikusának, aki a bíróság szerint alappal érezte úgy az Operatív Törzs működését kifigurázó karikatúra kapcsán, hogy az magát Jézust gúnyolta ki, és ezzel közvetetten megsértette a kormánypárti politikus személyiségi jogait. A magyar napilapnak és a karikatúristának a másodfokú ítélet értelmében azonos helyen és azonos formában kellett elnézést kérnie a politikustól, ezért ezt a karikatúra rovatban, és azonos módon rajzolt szöveg formájában tették közzé a sajnálkozásukat, amiben azt írtak, hogy :

A Fővárosi Ítélőtábla 1.PF.20.273/2021/4sz jogerős ítéletébe foglaltaknak eleget téve az alábbiakat tesszük közzé: A XXI. Század Média Korlátolt Felelősségű Társaság, mint a Népszava című napilap kiadója, a 2020. április 28-i számában a »Krónikusok« című karikatúra közzétételével megsértette a felperes keresztény vallási közösséghez tartozásával összefüggésben érvényesített emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogát. A kiadó az okozott személyiségi jogsértésért sajnálkozását fejezi ki.”

Pápai Gábor, az ominózus karikatúra szerzője a Méda1.hu -nak nyilatkozva azzal indokolta, meg, hogy kézzel rajzolt szöveggel formálta meg az ítéletnek megfelelő szöveget, Mivel a jogerős ítélet szerint egy olyan helyen kellett az előírt nyilatkozatot betűhíven, minden kommentár nélkül közzétenni, amely nem szöveghely, kénytelen voltam rajzként megvalósítani. Remélem, elégedett vele a felperes és a tekintetes bíróság.”

A Népszava és Pápai Gábor elnézéskérése Vejkey Imre KDNP-s országgyűlési képviselőtől (Forrás: Népszava, Média1.hu)

Ugyanez a bíróság korábban még a karikatúra műfaját és a rajzolását szabadságát védte a bíróság, valamint első fokú ítéletében azt állapította meg, hogy a karikatúra nem vallásgyalázó volt, hanem egy közéleti eseményre, az Operatív Törzs működésére reflektált, így a felperes politikus megalapozatlanuk fordult a bírósághoz. Azonban később fordulat következett be: miután a politikus fellebbezett, a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla végül arra kötelezte a Népszavát, fizessen ki 400 ezer forintot a KDNP-s politikusnak sérelemdíj gyanánt, valamint ezen felül a perköltséget is rátolják a lapra, amiért úgymond megsértette a karikatúrán amúgy ott sem lévő Vejkey Imre személyiségi jogait. A Kereszténydemokrata Párt politikusának személyiségi jogai azért sérültek meg, mert a keresztény vallási közösség tagja – írja a Média1.hu