A Transparency International Magyarország Alapítvány 9. oknyomozó újságírói mentorprogramjának keretében pályázatot hirdet az újságírás iránt elkötelezett fiatalok számára – olvasható a szervezet honlapján. Hozzáteszik: A társadalmi szemléletformálás és a fiatalok elkötelezése a korrupció elleni küzdelem mellett évek óta kiemelt célja a szervezetnek. A mentorprogrammal törekvésük az, hogy sikeres szakmai együttműködést építsenek a mentorok és az újságírás iránt érdeklődő, de tapasztalattal még nem rendelkező mentoráltak között.

A 2021 júniusában kezdődő program során öt mentor és öt mentorált párban dolgozik négy hónapon keresztül. Közös munkájuk eredménye egy tényfeltáró anyag elkészítése és publikálása lesz. A pályázati felhívás olyan történetek feldolgozását ösztönzi, amelyek az oknyomozó újságírás eszközeinek felhasználásával megalapozott és új információkat tárnak fel korrupciós esetekkel kapcsolatban. A témák lehetnek helyi és országos vonatkozásúak egyaránt.

A mentor és mentorált közösen alakítja ki a munkatervet és a munkamódszereket, a határidőket és a felelősségi köröket. Amennyiben a járványhelyzet engedi, a folyamatos kapcsolattartás mellett kéthetente egyszer személyes találkozóra is sor kerül, továbbá mindketten részt vesznek a program nyitó- és záróeseményén, valamint a projekt keretében megrendezésre kerülő szakmai workshopon is.

A program során elkészülő tényfeltáró cikkeket a mentorok és a mentoráltak együtt jegyzik, valamint a legjobb pályamű szerzőpárosa pénzjutalomban is részesül. A programban való részvétel a mentoráltak számára ingyenes.

A korrupció megfékezéséért, a közhatalmi döntéshozatal és a közpénzeket érintő folyamatok átláthatóságéért és szamon kérhetőségéért küzdő nemzetközi szervezet magyarországi kirendeltsége olyan fiatal jelenetezőket vár, akik egyrészt elköltekezettek az újságírás iránt, határozott ls konkrét céljaik vannak a pályán, elfogadják az etikus és minőségi újságírás normáit, ugyanakkor igénylik a segítséget és vállalják az együttműködést a mentori program során és legalább középszinten beszélnek angolul. Az aktív hallgatói jogviszony nem elvárás.

A jelentkezőknek a szervezetnek be kell küldeniük egy rövid életrajzot és egy motivációs levelet, hogy miért is szeretne részt venni a mentori programban (legfeljebb 1500–1500 karakter), mellékelniük kell egy bármilyen sajtóműfajban készített (publikált, vagy még meg nem jelent) írást – elegendő az írás internetes hivatkozását vagy pedig szkennelt változatát is beküldeni, illetve legfeljebb 1000 karakter terjedelemben egy témajavaslatot– a közös témát a mentor és a mentorált a későbbiekben együtt dönti majd el.

A pályázati anyag beküldésének határideje 2021. május 31. éjfél, a jelentkezést a balint.mikola@transparency.hu  címre kell elküldeni.

A programban mentorként részt vevők: Babos Attila (Szabad Pécs), Biró Marianna (Telex.hu),  Porcsin Zsolt (Debreciner.hu), Szilágyi József (nyugat.hu), Vitéz F. Ibolya (24.hu).