A Szerbiai Főügyészség adatai szerint az év első kilenc hónapjában 44 ügyet indítottak el az újságírókkal szembeni fenyegetések és támadások ügyében – hangzott el az Újságírók Biztonságával Foglalkozó Állandó Munkacsoportnak Prijepoljéban megrendezett ülésén – írja a Szabad Európa Rádió szerbiai híroldala.

Az összejövetelen az is elhangzott, hogy egyre gyakoribbak és brutálisabbak az újságírónőket érő támadások.

Veran Matić, a Szerbiai Független Elektronikus Médiumok Szövetsége (ANEM) ügyvezető igazgatója szerint az újságírókat ért fenyegetések 70%-a az interneten keresztül az újságírónőket érintik.
Az ülésen azt is megállapították, hogy az újságírónőket explicit szexuális erőszak elkövetésével fenyegetik, gyakran dehumanizáló nyelvezetet használnak, ami a félelem mellett mentális egészségügyi problémákat is okozhatnak számukra.
A Szerbiai Újságírók Független Egyesületének (NUNS) az adatbázisa szerint az idei évben eddig összesen 120 támadás érte az újságírókat, amelyek közül nyolc esetben fizikailag bántalmazták őket,, három esetben pedig anyagi kárt okoztak számukra.
A Riporterek Határok Nélkül májusban közzé tett éves jelentése szerint Szerbiában a szabad médiumok helyzete a legrosszabb a 2002, vagyis a nemzetközi újságíró szervezet által működtetett sajtószabadság – index elindítása óta, vagyis 22 éve.

Szerbia jelenleg e lista 98. helyét foglalja el, és az utolsó előtti helyen van az listán szereplő EU-tagjelölt országok között.