Meghalt Viktorija Roscsina ukrán újságíró, aki riportkészítés közben, 2023 nyarán tűnt el Ukrajna oroszok által megszállt területén. A hírt az újságíró apjával közölték az orosz hatóságok. Roscsina halálának időpontját és pontos okát nem árulták el – írja a Meduza orosz független hírportál.

Roscsinát először 2022 márciusában ejtették foglyul az oroszok. Ekkor Bergyanszkból Mariupolba tartva rabolták el az orosz titkosszolgálat, az FBSZ munkatársai és csak tíz nappal később engedték szabadon, miután egy videófelvételen megtagadta korábbi, oroszokról szóló jelentéseit és hálálkodott élete megmentéséért. A felvételt az oroszpárti médiumok is közzé tették.

Ezt követően folytatta a munkáját és ezért a Nemzetközi Női Média Alapítvány 2022-ben neki ítélte oda a bátorság az újságírásban díjat.

Roscsina fél évre rá újra az oroszok fogságába került. 2023 júliusában elhagyta Ukrajnát, hogy Lengyelországon és Oroszországon keresztül jusson el az oroszok által megszállt kelet-ukrajnai területekre. Szülei még ez év augusztusában elvesztették vele a kapcsolatot. A szülőknek Roscsina fogva tartását az orosz védelmi minisztérium 2024 májusában erősítette meg, azt viszont nem árulták el, hogy miért is ejtették foglyul.

Az Európa Unió vizsgálatot sürget az ukrán újságírónő ügyében. Az unió aggódik, hogy Oroszország folyamatosan zaklatja megfélemlíti és erőszakkal sújtja a háborús övezetekből és a frontvonalakról tudósító újságírókat és médiamunkásokat. Az EU elítél minden online és offline megfélemlítést amelyekkel az újságírók munkájuk során gyakran szembesülnek, és céljuk, hogy felelősségre vonják az ilyen bűnöket elkövető döntéshozókat, közölte az az uniós külügyi szolgálat.

Roscsina halálát Petro Jacenko, az ukrán hadifoglyok hazahozatalával foglalkozó kormánymegbízott jelentette be csütörtökön. Jacenko szerint az újságírót fogolycserére akarták felhasználni és szabadon bocsátásának egyik lépcsőfoka volt, amikor Taganrogból Moszkvába helyezték át – írja a Telex.hu az MTI híre alapján.