A Facebook tulajdonosa bejelentette, hogy számos orosz állami média közösségi oldalát betiltja, amiért megtévesztő taktikát alkalmaznak befolyásolás és a platform észleléseinek elkerülése érdekében – írja a BBC.

A Meta egyébként ez idáig eléggé kesztyűs kézzel bánt az orosz állami média oldalaival: mindössze a tartalmaik elérését korlátozta és megakadályozta, hogy hirdetések jelenjenek meg a felületeiken. korlátozta a tartalmaik elérését, és megakadályozta, hogy hirdetéseket futassanak a felületeiken.

Az orosz állami médiumokat nyugati országok politikájának a befolytásolásával vádolják. Szeptember elején az USA azzal vádolta meg az RT állami műsorszolgáltatót, hogy 10 millió dollárt fizetett egy Tennessee állambeli cégnek, hogy az amerikai közönségnek „rejtett orosz kormányzati üzeneteket tartalmazó tartalmakat készítsen és terjesszen”. A vádirat szerint a videókat – amelyek gyakran jobboldali narratívákat népszerűsítettek olyan témákban, mint a bevándorlás, a nemek közötti egyenlőség és a gazdaság – titokban az RT két alkalmazottja „szerkesztette és tette közzé”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a múlt héten újabb szankciókat jelentett be az RT ellen, azzal vádolva azt, hogy „de facto az orosz hírszerző apparátus egyik karja”. Blinken szerint az RT az orosz támogatású médiumok hálózatának része, amely titokban igyekszik „aláásni a demokráciát az Egyesült Államokban”.