Ausztrália bejelentette, hogy az internetes platformokat a globális bevételük öt százalékával is megbírságolhatják amennyiben ezeknek nem sikerül megállítaniuk a dezinformáció terjedését – tette közzé az N1 a Reuters Hírügynökségre hivatkozva. Az ausztrál kormány arra számít, hogy a hamis információk terjedésének a megakadályozása érdekében cselekvési szabályok elfogadására kényszeríti az online felületeket.

E cselekvési szabályokat a hatóságoknak kell jóváhagyniuk, és meg is büntethetik a szabályokat nem alkalmazókat.

Az intézkedéseket az ausztrál parlamentben mutatták be és ezek a választási folyamatot, a közegészségügyet sértő hamis információk ellen irányulnak, illetve azok ellen, akik a kiszolgáltatott csoportok üldözésére szólítanak fel, embereket károsítanak meg, vagy pedig veszélyeztetik a segélyszolgálatok infrastruktúráját, illetve ezek működését.

„A hamis információk és félretájékoztatás komoly veszélyt jelent az ausztrálok biztonságára és jólétére, valamint demokráciánkra, társadalmunkra és gazdaságunkra” – nyilatkozta Michelle Roland kommunikációs miniszter és hozzáfűzte, hogy az ausztrálok négyötöde harcol a dezinformáció ellen.