A Belgrádi Fellebbviteli Bíróságnak még augusztus utolsó napjaiban megszületett döntése értelmében egyelőre nem adatják ki Fehéroroszországnak Andrej Gnjot belarusz újságírót. A döntés értelmében a kiadatást elrendelő Belgrádi Felsőbb Bíróság hiányosan megalapozott tényállás alapján hirdetett elsőfokú ítéletet. A jelenleg házi őrizetben lévő Gnjot az Insajder.net-nek nyilatkozva üdvözölte a fellebbviteli bíróság döntését, azt viszont megjegyezte, hogy miközben továbbra is bűnözőként tartják fogva házi őrizetben, neki pénzre lenne szüksége az általa bérelt lakás kifizetéséhez, az élelmiszerek és a gyógyszerek vásárlásához. Mindössze egy órára hagyhassa el a lakását és nemhogy normális életet nem tud élni, hanem orvost sem tud szerezni magának.

– Amennyiben pedig elfogy a pénzem (mivel csak adományokból tengeti életét, megtakarításai nincsenek, munkát pedig nem vállalhat – az Insajder.net megjegyzése) akkor megint mehetek vissza a börtönbe – nyilatkozta a fehérorosz újságíró).

Mint ahogyan oldalunkon is beszámoltunk róla Gnjotot tavaly, október 30-án, Szerbiába való érkezésekor vették őrizetbe, majd pedig 2023 decemberében a Belgrádi Legfelsőbb  Bíróság úgy döntött, hogy a fehérorosz újságíró kiadatásának a feltételei teljesültek. Ezt a határozatot ez év március 12-én, az újságíró védőinek a fellebbezését követően visszavonták és az ügyet újratárgyalásra küldték. Azonban a Media Freedom Rapid Response (MFRR) nemzetközi jogvédő szervezet által elindított fellebbezési kérelem ellenére a legfelsőbb bíróság június 13-án újratárgyalta Gnjot ügyét és határozatot hozott a fehérorosz újságíró kiadatásáról. A fehérorosz hatóságok Gnjotot adóeltitkolással vádolják. A MFRR álláspontja szerint az újságírót, a Fehéroroszországban „szélsőséges szervezetnek nyilvánított” Sportolók Szabad Szövetségének (SOS By) társalapítóját azonnal szabadon kell engedni.