Teszári Zoltán nagyváradi milliárdos, a magyarországi DIGI Kft. egykori tulajdonosa arra készül, hogy z úgyszintén a birtokában lévő romániai DIGI-vel megvásárolja a Telekom Romániát. Az üzlet nyélbe ütéséhez egyedül a román versenyhatóságok jóváhagyására van szükség.

Ezzel a lépéssel Teszári teljesen átalakíthatja a román telekommunikációs piacot.

A bukaresti tőzsde honlapján hétfőn megjelent bejelentés szerint már elvi megállapodás is született a Telekom Romania Mobile Communications SA részvényeinek 99,9999994 százalékának a Teszári Zoltán közvetett érdekeltségébe tartozó West Network Invest SRL tulajdonába kerüléséről. A West Network Invest befektetési cég többségi tulajdonosa a Digi Romania, azaz Teszári.

Ahogy az a piacgazdaságokban lenni szokott, a bukaresti versenyhivatalnak még jóvá kell hagynia a tranzakciót, így az elvben még meghiúsulhat. (Magyarországon a DIGI Kft.-t Teszári úgy adhatta el a kormányközeli 4iG Nyrt.-nek 2021-ben, hogy a magyar telekommunikációs szektort alapjaiban átrajzoló ügyletet az Orbán-kormány nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette, így nem kellett versenyhatósági vizsgálat végeredményére várnia a feleknek.)

Az elvi megegyezés értelmében a Telekom Románia a tulajdonosváltást követően is megőrzi arculatát, önálló vállalatként lesz jelen a piacon – írta az economedia.ro.

A Telekom Romania Mobile Communications fő részvényese eddig a görög Hellenic Telecommunications Organization volt. A vállalat jelenleg a negyedik legnagyobb szereplő a romániai telekommunikációs piacon, ügyfeleinek száma eléri a 4 milliót.

A Telekom Románia két évvel ezelőtt 1,378 milliárd lej (106,49 milliárd forint) árbevétel mellett 558 millió lej (43,12 milliárd forint) veszteséggel zárta az évet.

A telefonos és internetszolgáltatásokat nyújtó, valamint több televízió- és rádiócsatornát üzemeltető Digi pedig már jelenleg is telekommunikációs piacvezető Romániában. A cégnek emellett Spanyolországban, Olaszországban, Portugáliában és Belgiumban is vannak érdekeltségei.