A Telex.hu értesülései szerint a mai napon a 20 fős Petőfi Rádiós állományból 15-18 embernek racionalizálásra hivatkozva, közöttük, Borcsik Attilának, a rádió zenei szerkesztőjének is.

A föggetlen hírportál nem hivatalos információi szerint Petőfi Rádió dolgozóinak a héten emailt küldtek, hogy péntek délután mindenkivel egyénileg szeretnének elbeszélgetni, , amelyből már sejteni lehetett, hogy valószínűleg leépítésekről lehet szó.

Kirúgták a reggeli és délutáni műsorok szerkesztőit és műsorvezetőit is, illetve a már említett zenei szerkesztőt is, aki a legrégebbi dolgozója volt a rádiónak, és nagyban hozzájárult ahhoz az időszakhoz, amikor a Petőfi Rádió meghatározó szereplője volt a magyar könnyűzenének.

Borcsik Attila 2007 óta dolgozott az akkor teljes megújuláson átesett Petőfi Rádiónál, a nevéhez fűződik a rádió 2007-es zenei arculatának megújítása, a Szimfonik Live és a Petőfi Akusztik műsorok létrehozása és fejlesztése is. Ő volt az is, aki a megújulásnál megváltoztatta a rádió zenei választékát, és inkább alternatív magyar könnyűzenére kezdett el fókuszálni a csatorna.

Borcsik elküldése a rádiótól újabb komoly lépés a Petőfi átalakításában. Korábban, még májusban a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szerződést bontott Demeter Szilárd cégével, a Petőfi Media Grouppal. A PMG-től ezután az IKO Kft. vette át a műsorok készítését. Az IKO Kft.-t május 18-tól 2024 februárjáig bízták meg petőfis műsorok készítésével, a megbízás értéke 696 millió forint volt.

A Petőfi Rádió és TV csak pár éve került át az MTVA-tól Demeter Szilárd fennhatósága alá, és 2021 óta az A38 volt az egész projekt főhadiszállása. Nemrég azonban Demetertől csöndben elvették a Petőfi Rádiót és TV-t, és információink szerint már a PMG-nél sem ő számít az első embernek, hanem az a Sivák Péter, aki nemrég még Béli Ádámot váltotta a Petőfi Rádió főszerkesztői pozíciójában. Sivákat később leváltották, ezután került a PMG-hez, a helyét Dominik Zsolt vette át a rádiónál és neki jutott a mostani kirúgási hullám lemenedzselése is.

A Petőfi Rádió jelenleg országos szinten a 4. leghallgatottabb rádiónak számít a napi elérés alapján a Retro, a Rádió 1 és a Kossuth után. Az NMHH megbízásából készített Kantar-felmérés szerint 2023-ban, a június–augusztusi időszakban a Petőfi Rádió 669 ezer embert ér el egy átlagos napon. A budapesti hallgatók körében csak az ötödik leghallgatottabb csatornának számított ebben az időszakban a Petőfi, a fővárosban a a rádióadó napi átlagban 79 ezer embert ér el.

Éppen ezért az sem lehet véletlen, hogy forrásaink szerint az új kijelölt cél a Petőfi Rádiónál, hogy elérje a Retro Rádió hallgatottságát, és előfordulhat, hogy azért is mondtak fel Borcsiknak, mert a jövőben a zenei választék is inkább a retró magyar slágerekre és nosztalgikus zenékre fókuszál majd.

A Petőfi Rádió egyébként épp most van egy újabb nagy tartalmi váltás előtt, ugyanis vasárnaptól a tervek szerint kizárólag magyar zenéket fog sugározni a rádiócsatorna.