A Köztársasági Ügyészség az újságírók biztonságával foglalkozó állandó munkacsoportnak minap elküldte az újságírók megfenyegetéséről és velük szemben elkövetett támadásokról szóló első negyedéves jelentését. Ez szerint az illetékes ügyészséghez 14 az újságírókkal szembeni fenyegetésekről és támadásokról szóló jelentés érkezett be, vagyis kettővel kevesebb, mint amennyit a tavalyi év első negyedévében regisztráltak. Tavalyi év folyamán egyébként összesen 83, tavalyelőtt 87 ilyen ügy kapcsán indítottak eljárást – áll a jelentésben, ami szerint az Ügyészség a feljelentések túlnyomó része kapcsáb megállapította, hogy bűncselekményre utaló elemeket tartalmaznak, és ezek közül leggyakrabban az újságírók biztonságnak internetes fenyegetéssel történő veszélyeztetésének az esete állt fenn, amely a Btk. 138. szakasza alapján számít bűncselekménynek – tette közzé a Cenzolovka.rs

A 14-ből 3 esetben vetették el bűnvádi feljelentést, míg egy eset kapcsán úgy vélekedtek, hogy nincs alapja a bűnvádi feljelentés megtételének. Ezek kivételével az Ügyészség 10 eset kapcsán indított eljárást. 3 eset kapcsán a bizonyítási eljárás zajlik, míg 7 esetben a rendőrséget utasították, hogy gyűjtsék be az szükséges információkat.

Marko Dragoslavić, a FoNet hírügynökség tudósítójának a megfenyegetése kapcsán az Ügyészség két bűnvádi feljelentést elvetett, mert maga a sértett fél jelentette ki az ügyészségnek, hogy senki sem fenyegette meg őt. Ugyanez az ügy kapcsán Mirka Nikićnek az N1 kragujeváci tudósítójának a feljelentését is elutasították.

Az Ügyészség a Nenad Kulačinnak „Dobar, Loš, Zao” podcast társszerzőjének a megfenyegetése kapcsán tett feljenetést is elutasította, ugyanakkor ugyanez az eset kapcsán, Marko Vidojković, a podcast másik társzerzőjének feljelentését elfogadta és ez kapcsán adatgyűjtési eljárást indított.

Miután feljelentést tettek Ljiljana Stojanović, a leskovaci Jug Press fő- és felelős szerkesztője férjének a tulajdonában lévő, de a szerkesztőség által is használt személygépkocsi megrongálása miatt, a Niši Kerületi Ügyészség úgy döntött, hogy nincs helye bűnvádi eljárás kezdeményezésének.

Marko Dragoslavić ellen elkövetett másik fenyegetés és támadás kapcsán bizonyítékgyűjtési eljárás van folyamatban. E feljelentés kapcsán a gyanúsítottal szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a Belgrádi Első Alapfokú Ügyészség.

Željko Matorčevićnek a Žig információs portál szerkesztőjének a bírósági tárgyalóterem előtt történő megfenyegetése miatt a belgrádi Grocka község egykori polgármestere, Dragoljub Simonović és Milan Jovanović újságíró házának a felgyújtásával megvádolt három másik személlyel szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el. Matorčević vallomása szerint a gyanúsítottak sértegették őt és azt „tanácsolták neki”, hogy menjen ki a tárgyalóteremből, mert ellenkező esetben megsérülsz. A szerb médiumok szerint

Simonović is részt vett az incidensben. Ebben az ügyben a bizonyítási eljárás zajlik.

Hasonló eljárást rendeltek el Srđan Nonić, a Niška Inicijativa portál szerkesztőjének az ügyeiben is.

A Facebookon keresztül küldött fenyegetések ügyét átadták a Csúcstechnológiás Bűnözés elleni Ügyészégnek, ami kapcsán adatgyűjtést rendeltek el, míg аz újságírónak N.P. Niš városi közigazgatása egyik alkalmazottja ellen tett feljelentése kapcsán rendelték el a bizonyítási eljárás. Az illető ugyanis az utcán megfenyegette és üldözőbe vette az újságírót. Erről az esetről korábban a Sajtószabadság Alapítvány is beszámolt.

Ahogyan beszámolt Pero Jovovićnak, a Nova S újságírójának az esetéről is, ami kapcsán a Csúcstechnológiás Bűnözés elleni Ügyészégen beszélgetést folytattak vele, majd pedig elindították az eljárást. Az újságírónak a Twitteren keresztül  azt üzenték, hogy „ homlokához pisztolyt kell szegezni és lelkiismeretfurdalás nélkül golyót kell lőni beléje” az ügyészség hasonló eljárást indított, miután megbeszéléseket tartott Nina Čolićtyal és Ivana Šundić Mihailovićtyal, a Danas újságíróival, Andrej Mlakarral, a Kurir munkatársával és Stevan Dojčinovićtyal a Bűnözés- és Korrupciókutató Hálózat (KRIK) szerkesztőjével.

A Független Újságírók Szerbiai Egyesülete (NUNS) egyébként ez év első három hónapjában 37 újságírók elleni támadást regisztrált: 3 fizikai bántalmazást, 8 verbális fenyegetést és 26 nyomásgyakorlást.

Ezzel szemben a Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS) ugyanebben a periódusban 34 újságírókat és médiumoknál dolgozókat veszélyeztető esetet vett nyilvántartásába. Ebből 10 fenyegetést, 11 nyomásgyakorlást, 7 esetben pedig a munkavégzés ellehetetlenítését, 2 fizikai bántalmazást, 2 megfélemlítést, 1 magánélet megsértését és 1 vagyon elleni támadást.

Az ügyészség szerint egyébként a 2021-es helyzethez képest, amikor 87 esetet regisztráltak, 2022-re 83-ra csökkent az újságírók elleni támadásokról szóló feljelentések száma, míg a NUNS adatai szerint a támadások száma a 2021-ben regisztrált 151-ről, 2022-ben 134-re csökkent, azzal, hogy ezek többségét nyomásgyakorlások és  verbális fenyegetések tették ki.