A CBS News értesülései szerint szerdán, Mexikó észak-keleti részén megöltek még egy újságírót. Az idén ez a 12. újságíró, akit megöltek az ország területén.

A 47 éves Antonio de la Cruzt akkor ölték meg, miközben a Tamaulipas állam fővárosában, Ciuad Victoriában lévő házát elhagyva, 23 éves lányával az utcára ment ki. A lányt súlyos sérüléseket szerzett a támadásban.

De la Cruz 30 éven keresztül a helybeli Expreso napilap munkatársa volt. A napilap lokális híreket közölt, beleértve a közbiztonsággal kapcsolatos információkat is, de írásokat közölt a Movimiento Ciudadano politikai pártról és helyi vezéréről Gustavo Cardenas Gutiérrezről is, aki elítélte a gyilkosságot.

Miguel Dominguez, a napilap igazgatója az egyik televíziós csatornának nyilatkova elmondta, hogy De La Cruz tisztában volt a mexikói államban uralkodó helyzetről és nagyon bátor volt.

Az Expreso napilap éveken keresztül támadások célpontja volt. 2012-ben, a narkó kartellek általi legerőszakosabb évben egy személygépkocsiba elhelyezett bomba robbant a napilap szerkesztőségének helyet adó épület előtt, 2018-ban pedig egy emberi fejekkel teli mélyhűtőt hagytak az épületük előtt, egy figyelmeztető üzenet kíséretében, miszerint ne tudósítsanak a városban dúló erőszakról.

Francisco Garcia de Vaca, Tamaupilas kormányzója megígérte, hogy előkerítik és megbüntetik a szerdai gyilkosság elkövetőit. Az állami ügyészségből azt nyilatkozták, hogy értesítették a szólás- és véleményszabadság szembeni bűntényeket felderítő különleges egységet és elindították a nyomozást.