A Szuperinfó kivételével a kormánypárti Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) / Mediaworks nem fogad be választási kampányhirdetéseket, azt azonban sikerült megoldaniuk, hogy a kormány hirdetései mégis bekerüljenek az általuk kiadott lapokba – írja a hvg.hu.

A kormánypárti lapokban a kormány társadalmi célú hirdetésein kívül (melyek a Fidesz-kampánytól jogilag függetlenek) „fizetett politikai hirdetés” felirat alatt olyan hirdetések is megjelennek, , amelyek arra buzdítanak, hogy április 3-án az emberek nemmel szavazzanak a népszavazási kérdésekre.

Ezt a kormánypárti sajtó úgy tudja megtenni, hogy bár az országgyűlési választás és a népszavazás kampánya egyszerre van, azokra azonban külön kellett jelentkezni és árlistát leadni az Állami Számvevőszéknek. Ezért a Mediaworks csak a népszavazásnál adott le árlistát, az országgyűlési választásra nem. A hvg.hu szerint a döntés mögött vélhetőleg az áll, hogy az ellenzék többnyire az érvénytelen szavazásra buzdító civil jogvédők álláspontját osztja, a referendum kampányába nem áll be, így a kormánypárti kiadó nem kockáztat nagyot a lehetőség nyitva hagyásával.

A gyermekvédelmi népszavazással kapcsolatos hirdetés a City 7 című lap egri kiadásában. Forrás: heol.hu.