Miután addigra már kiszivárgott és a Nemzeti Választási Iroda egyik kiadványába is bekerült a dátum, Áder János köztársasági elnök bejelentette, hogy április 3-ra tűzte ki az országgyűlési választást, melynek kapcsán az ellenzéki összefogás pártjai (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) és a Márki-Zay Péter vezette MMM egy közös közleményt is kiadtak.

Az erről szóló szöveget ezután a Lehet Más a Politika (LMP) sajtóosztálya elküldte a Magyar Távirati Iroda (MTI) országos sajtószolgálatának, ahonnan azonban nem sokkal később a párt azt a választ kapta, hogy a közlemény úgymond az MTI szabályzatának egyik pontjába ütközik, ezért nem áll módjukban kiadni azt.

Azt pontosan nem fogalmazta meg az állami hírügynökség szerkesztője, hogy a visszadobott közlemény mely pontját kifogásolja, de feltehetőleg azzal van gondjuk, hogy a közlemény említést tett a miniszterelnök vejének meggazdagodásáról és a miniszterelnök felcsúti gázszerelőből lett milliárdossá válásáról.

Az MTI szerkesztője arra nem tért ki, hogy a közlemény mely pontja nem felel meg a szabályzatnak – és csak azt írta, hogy a szabályzatuk 13. pontja alapján az MTI-nek médiaszolgáltatóként szerkesztői szabadsága van, és egyes közlemények közzétételét megtagadhatja, vagy egy már közzétett közleményt a felhasználó értesítése mellett eltávolíthat.

„Az MTI a közlemény közzétételének megtagadásáért vagy annak utólagos eltávolításáért semmilyen felelősséggel nem tartozik”

– fogalmazott az állami hírügynökség.

Az MTI OS által elutasított közlemény egyébként így hangzott:

„Április 3-tól legyen Magyarország mindenkié! Már csak 82 nap van hátra a korszakváltásig. 82 nap múlva, április 3-án az Egységben Magyarországért és a civilek szövetsége leváltja Orbán Viktor lelketlen, korrupt és kapzsi rendszerét. Az elmúlt tizenkét évben egy gázszerelőből az ország leggazdagabb embere lett, mert ő Orbán Viktor barátja és strómanja. Tiborcz István milliárdos bankárrá vált, mert ő Orbán Viktor veje. A kormányhoz közeli oligarchák felfoghatatlan mértékű vagyont halmoztak fel, a fideszes politikusok pedig saját szájuk íze szerint írják a törvényeket. Eközben Magyarország Európa sereghajtójává vált. Magyarok milliói élnek megalázó bérekből, a legelesettebbeknek pedig nem nyújt segítő kezet, csak megalázza őket a dölyfös hatalom. Itt az ideje a változásnak! Hogy Magyarország a fideszes kiváltságosok országa helyett mindannyiunk országa legyen! Április 3-án új korszak kezdődik: egy igazságosabb, tisztességesebb, ahol mindenki előtt megnyílik az út a felemelkedéshez!”

Az MTI az elmúlt időszakban több alkalommal is bekerült a hírekbe hírmanipuláció vagy cenzúra kapcsán, amiről a hírügynökségtől távozók számoltak be: például Bende Balázs, a közmédia külpolitikai főszerkesztője a távozók szerint „cenzori” szerepet lát el, mivel többször tett arra utalást, hogy bizonyos híreket megjelenés előtt látnia kell, de egyes hírek eleve meg sem jelenhetnek.

Többen közlemények továbbításának megtagadása miatt pert is nyertek az MTI ellen. Amikor az MTI elvesztette például a DK által a cenzúrák miatt indított pert, azt sem volt hajlandó közölni, hogy pert vesztett cenzúra miatt.  A MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) közleményeinek közlését is többször megtagadták, az is előfordult, hogy a szabad sajtó napján fordult elő mindez.