A Magyar Újságírók Országos Szövetsége szerint a magyar médiahelyzet kapcsán kifejezett aggodalmaik helyett  az Európai Bizottságnak érdemben is tennie kellene valamit amiatt, hogy a Fidesz hosszú évek óta állami forrásokból propagandamédiaként működteti a közszolgálati televíziót és a közrádiót, valamint a Magyar Távirati Irodát, és ezzel egyrészt tönkreteszi a teljes magyar nyilvánosságot, másrészt az Orbán-kormány állami pénzek segítségével eltorzítja a piaci versenyt, ami sérti az uniós versenyjogi szabályokat.

A MÚOSZ állásfoglalásában felidézte, hogy a Mérték Médiaelemző Műhely, a Klubrádió és Jávor Benedek EP-képviselő már 2016-ban az Európai Bizottsághoz fordult, hogy az szerezzen érvényt az uniós törvényeknek, és akadályozza meg a magyar médiapiacon a tiltott állami támogatást.

A beadványozók ekkor levezették, hogy a magyar állam úgy költekezik hirdetésekre, hogy nincs összefüggés az elköltött források, és az elérhető célközönség száma között, márpedig az uniós szabályozás szerint, amikor reklámra költ az állam, úgy kell viselkednie a piacon, mint ahogy azt a piaci szereplők teszik, vagyis törekednie kell arra, hogy hatékony legyen a kampány, tehát a legkevesebb pénzből a legtöbb embert érjen el.

Néhány évvel később egy újbóli beadványukban arra is rámutattak a kezdeményezők, a magyar kormány azzal is sérti az uniós jogot, hogy követhetetlen a közszolgálat finanszírozása, vagyis az, hogy mire miért éppen annyit költenek, amennyit, márpedig az ellenőrizhetőség az Európai Unióban kötelezettség.

A legnagyobb taglétszámú hazai újságírói szervezet aláhúzta: a beadvány szerkesztői hosszú évek óta tárgyalnak az Európai Unióval, az EBESZ-szel, az ENSZ-vel, de ezek csak annyit tesznek, hogy a helyzet súlyossága miatt minden érintett kifejezi az aggodalmát, de valamiért nem lépnek, nem hoznak döntést. Az Európai Unió szakértői azzal halogatják a határozathozatalt: a média nehéz ügy, nem nagyon van az Uniónak mozgástere. Ez azonban a MÚOSZ szerint valótlanság, ugyanis az EU nagyon részletesen szabályozza a közmédia finanszírozását, és az MTVA költései azoknak a szabályoknak nem felelnek meg. Úgy múlt el a beadványok benyújtása óta hosszú idő, hogy mindig új kérdéseket tesznek fel a Bizottság illetékesei, de aztán érdemben nem történik semmi.

Akár azt is mondhatta volna az elmúlt években már akárhányszor a Bizottság, hogy a beadvány nem jó. De nem mondták. Mondhatták volna, hogy büntetést szabnak ki a közmédiára, de nem tették. (Hasonló szabálytalanságokért korábban csaknem 40 esetben komoly büntetésekkel illették több nyugat-európai ország állami médiaszervezeteit.) 40 alkalommal kötelezték arra az egyes államokat, hogy szabályozzák újra a közmédia finanszírozását. Mintha torkukon akadt volna a magyar média modell: se lenyelni, se kiköpni nem tudják” – írja a MÚOSZ.