–Megfordultam és láttam, hogy a Gazella dugig tele van és lenyűgözött az emberfolyam, mellette a reklámpanókon csüngő emberekkel. Megértettem, hogy ez az a pillanat és ez a tiltakozás csúcsa–

Marko Risović szerb fotós a BBC-nek nyilatkozva így írta le azt a pillanatot, amikor is a hétvégén fényképet készített a belgrádi tiltakozásról, s amely rövid idő alatt körbejárta az egész világot.

A tiltakozásról készült felvételt 24 óra leforgása alatt több mint 45 ezren osztották meg, ezek közül is is az elsők között Novak Đoković, a világ legjobb teniszezője.

Risović elmesélte azt is, hogy miképpen született a fotó. Mint ahogyan máskor is, amikor ilyen jellegű eseményeket kísér, most is előbb érkezett a tiltakozás helyszínére, hogy felkészüljön a fotózásra, és, hogy lássa, mi is zajlik a helyszínen. A Gazellának az újbelgrádi oldalát választotta ki a felvételek elkészítésére, ahova útlezárásokat jelentettek be.

Marko Risović (Forrás: Fondacija Slavko Ćuruvija

–Sajnos a fotósok legyakrabban azokra a helyekre mennek, ahol úgy sejtik, hogy incidensek lesznek – ecsetelte a fotós és hangsúlyozta, hogy nem abból áll az egész, hogy célzottan vadászon a fotós, viszont az is lényeges, hogy olyan képei legyenek az eseményekről, amelyekkel a közönségnek meg tudja mutatni, hogy mi is történt valójában.

Amikor megérkezett a helyszínre, elcsodálkozott, hogy már óriási tömeg gyűlt össze és a tiltakozás elején közöttük sétált.

–Ekkor hirtelen rájöttem, hogy egész idő alatt az autóúton vagyok és nincs egy olyan felvételem sem, ami megmutatná, hogy mennyien is vannak – magyarázta, majd pedig annak ellenére, hogy fogalma sem volt arról, hogy mit is fog látni, a hídról felsétált az autóutat átívelő felüljáróra.

Ebben a pillanatban a Gazella túloldalán lévő tömeg elindult, hogy a hídon átsétáljanak ÚjBelgrád irányába.

–Láttam a reklámpanókon lógó fiatalokat és ez a Dél-Afrikai Köztársaságban történt tiltakozásokon készült képekre emlékeztetett – mesélte a fotós, aki úgy érezte, hogy ez az legideálisabb pillanat ahhoz, hogy  fotók felidézzék azt, hogy mi is történt a tüntetésen, és hogyan is nézett ki az egész. Néhány felvételt elkészített és visszavonult. Habár nem szokása Risović ezúttal a képet feltöltötte a közösségi oldalakra, majd pedig folytatta a munkáját.

–Olyan háromnegyed óra múlva kezembe vettem a telefont és volt mit látnom. Az Instagramon rengeteg kommentár, megosztás és lájk volt alatta. Nem erre számítottam – jegyezte meg Risović.

Egy nap leforgása alatt a fotót, csak a Risović profilján több mint 70 ezer ember lájkolta, összeségében jóval többen azoknak a személyeknek a profilján, akik megosztották, vagy pedig közzétették ezt a képet.

Risovićot pedig egyáltalán nem zavarja, hogy az alkotását a jóváhagyása nélkül osztogatják.

–Megértettem, hogy ez a felvétel életre kelt és ez rendjén van – jegyezte meg a fotós.

Marko Risović 25 éve fotózik. Éveken keresztül a szerbiai napilapok fotoriportere volt, manapság viszont szabadúszó művészként és dokumentarista fotósként dolgozik.