A WikiLeaks egykori volontőre, később a világ leghíresebb kiszivárogtatója szembeni amerikai vád koronatanúja kitalálta azokat a vadakat, miszerint Julian Assange arra utasította őt, hogy illegálisan hallgassa le az izlandi intézményeket.

Julian Assange a múlt hónap elején ünnepelte 50. születésnapját. A tizediket, amit a börtönben volt kénytelen megünnepelni az Egyesült Államok kormányának az Irakban és Afganisztánban elkövetett háborús bűntettek elkövetésében való felelősségére utaló dokumentumoknak a WikiLeaks-on történő közzététele miatt. Assange-ot természetesen ezúttal is megajándékozták a születésnapja alkalmából. Mégpedig ezúttal a koronatanú beismerő vallomását kapta ajándékba, miszerint a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) által Assange-vel szemben felhozott vádakat fabrikálták. A horvát Novosti hírportál és hetilap szerint az erről szóló hír korántsem robbant bombaként, hogy bekerüljön a WikiLeaks felfedezéseiből meggazdagodott vezető médiumok oldalaira, s az Assange-ot üldöző intézmények sem reagáltak.

Assange-ot ugyanis 2019 óta a londoni Belmarsh, magasbiztonságú börtönének a magánzárkájában tartják fogva, ez év januárjában ugyanis a brit bíróság elutasította az Egyesült Államoknak való kiadatását, ahol is ellene kémkedés és más vétségek miatt indítottak ellene eljárást, s a becslések szerint akár 175 éves börtönbüntetésre is elitélhetik. A kiadatást humanitárius alapon utasítottak el, tekintettel arra, hogy egészségi állapota annyira megromlott és ezért nem biztos, hogy túlélné a tortúrát, aminek az amerikai hatóságok nagy valószínűséggel kitennék.

Forrás: stundin.is

Azonban az idei nyár elején az izlandi, kéthetente megjelenő Stundin lap nyilvánosságra hozta, hogy Sigidur Thordarson, a WikiLeaks egykori volontőre, később a világ leghiresebb kiszivárogtatója szembeni amerikai vád koronatanúja kitalálta azokat a vadakat, miszerint Julian Assange arra utasította, hogy illegálisan hallgassa le az izlandi intézményeket, márpedig az amerikai igazságügyi szervek vallomását kulcsbizonyítékként használta fel, hogy a WikiLeaks-et kémkedéssel foglalkozó szervezetként mutassa be. Thordarsonról időközben kiderült, hogy nemcsak hamisan tanúzott, hanem az is, hogy egykoron bűnözött, ami miatt el is ítélte a bíróság, s börtönben is tartózkodott. Dossziéjában sikkasztás és kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális kihágások is szerepelnek.

 

Sigidur Thordarson (Forrás: Iceland Monitor)

 

Ennek ellenére, hogy már a kezdetekben nyilvánvaló volt, hogy egy megbízhatatlan tanúról van szó, a Julian Assange elleni eljárást elindító Donald Trump, akkori amerikai elnök adminisztrációja a tanúskodása ellenében Thordarsonnak vádalkut ajénlottt fel, miszerint segitséget nyújtanak számára az immunitás megszerzésében, a tanúvallomását pedig az előző évben az Assange szembeni vádirat felújításának az oszlopos részévé tették.

Jennifer Robinson, Assange jogi védője szerint az egész ügy a kezdetektől fogva a bírósági igazságügyi eljárások megsértésével voltak tele, s a koronatanú beismerése, miszerint hazudott, minden más esetben a a jogállam keretein belül , már ahogyan azt a liberális demokráciák értelmezik ,a vád elvetését vonta volna maga után. Ehelyett az amerikai igazságügyi minisztérium Joe Biden, demokrata amerikai elnök fennhatósága alatt egy nappal az izlandi Stundin felfedezése után fellebbezett a kiutasítás elutasításával szemben, a Brit Felsőbb Bíróság pedig jóváhagyta az amerikaiak fellebbezését – írja a horvát Novosti portál és hetilap.