Az iráni hatóságok beszüntették annak az iráni újságnak a megjelenését, amelyik szerint az országban a kormány által közzétett adatokkal szemben jóval többen fertőződtek meg, illetve vesztették életüket a koronavírusjárvány ideje alatt.

Mohamad Reza Sadi, a Dzsahana Sanat (Jahane Sanat) főszerkesztője az IRNA iráni hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette a lap bezárásáról szóló híreket. A 2004 óta megjelenő újság egy epidemológus nyilatkozatával csapta ki a biztosítékot a hatóságok agyában, miszerint az egészségügyi minisztérium által közzétett számokkal szemben hússzor többen  haltak meg a vírusfertőzésben, ahogyan azt is, hogy az első koronavírusos esetet  is egy hónappal a betegeség hivatalos bejelentése előtt regisztrálták, csak az 1979-es Iszlám Forradalom évfordulójának a megünneplése és a parlamenti választások miatt hallgatták el az egészet.

Az epidemológus nyilatkozatában kifogásolta a tesztelések hiányát is, s szerinte augusztusban az egyetemi felvételik és a síita ünnepek miatt a járvány újabb hulláma alakulhat ki.

Az iráni egészségügyi minisztérium eddig 330 ezer fertőzéses esetet és 18 ezer hatszáz halálos esetet jelentett be, beleértve az elmúlt 24 órában elhunyt 189 beteget is.

Az iráni kormányt a pandémia eleje óta érik a bírálatok, hogy a környező államokkal szemben enyhébb övintézkedéseket foganatosítottak a koronavírusjárvánnyal szemben, márpedig a Közel-Keleten Iránt érintette legsúlyosabban a betegség.