A szabácsi Alapfokú Bíróság szerdán két év börtönbüntetésre ítélte a šabaci Milan Filipovićot, akit bűnösnek találtak  Isidora Kovačević šabaci újságírónő, a Podrinski fő és felelős főszerkesztője elleni „körözőparancs” kiragasztásáért. Filipovićet az újságírónő biztonságának a veszélyeztetése miatt ítélték el. A börtönbüntetés mellett az elítélt 1 évig nem mehet a sértett közelébe és nem veheti fel vele a kapcsolatot – írja a belgrádi Danas napilap.

A bírósági tárgyalás több mint egy évig tartott és az eljárás az ezt megelőző nyomozással két éven keresztül zajlott.

Isidora Kovačević a Filipovićre re kimondott ítélet kapcsán kijelentette, hogy három évet vár a szabácsi bíróság döntésére. Az újságírónő megjegyezte, hogy az ítélet egyben ékes példája annak is, hogy a rendszer működésképtelen és obstruálások történnek amikor a jelenlegi hatalomhoz közelálló személyeket kell megvédeni, tekintettel arra, hogy a körözőparancsok 2021-ben a szabácsi hídon történt incidenst követően jelentek meg a Szabács utcán is, miután a lítiumbányászat ellen megtartott hídblokád résztvevőit kapucnis és álarcos személyek kalapácsokkal és husángokkal verni kezdték.

A tárgyalás valamivel több mint egy évig, míg a teljes eljárás a nyomozással együtt három évig tartott.
Isidora Kovačević a belgrádi Danas napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy mindössze egy személyt ítéltek el, viszont az elítélt nem szervezhette meg a megfélemlítését.
–A szabácsiu rendőrkapitányság az általam ismert okokból nem végezhette el végsőkig a dolgát. A nyomdáról ahol a plakátokat kinyomtatták, a megbízókról, illetve a koordinátoroktól sem tudunk semmit. Szeretném azt hinni, hogy a többi résztvevő ellen is eljárást indítanak – jegyezte meg az újságírónő.

Branislav Sekulović, az újságírónő ügyvédje szerint védencével együtt elégedettek az bíróság ítéletével. Ugyanakkor elmesélte, hogy amíg a vádlott a korábbi tárgyaláson beismerte tettét, most viszont azt állította, hogy bizonyos személyek nyomására rakta ki a „körözőparancsokat”. Azt viszont nem árulta el, hogy kik is ezek az emberek és ezért a bíróság nem tartotta jelentősnek az állítását. Emellett annak ellenére, hogy bűnösnek találták, a tárgyaláson megállapították, hogy jelentősen megromlott elmeállapotban követte el tettét, ugyanis azt állította, hogy öt sör elfogyasztását követően ragasztotta ki a plakátokat így a szakértő az alacsonyabb testalkata alapján úgy becsülte, hogy bűncselekmény elkövetése alatt a vérének alkoholtartalma 1,7 és 2,3 ezrelék körül lehetett. Ez mellett sem a feljelentésben és a rendőrség hivatalos jegyzőkönyvében nem esett szó arról, hogy videófelvétel is létezik, amelyen négy ember látható, ahogyan kihelyezi az ominózus plakátokat.