Vincent W.J. van Gerven Oei, holland újságíró folyamatos fenyegetések és zaklatások érik, amióta megjelentette a tiranai önkormányzat és az albán művészeti színtér által folytatott állítólagos pénzmosásos ügyeiről szóló írását – írja a Jugpress.

„Miképpen mossuk tisztára a művészetet és a pénzt hulladékgazdálkodási koncessziók útján” címet viselő írásának a megjelenése óta Driant Zeneli albán képzőművész, a kortárs művészetet népszerűsítő nonprofit szervezet a Harabel Alapítvány egyik társalapítója ( a másik Ajola Hoka, Tirana polgármesterének a felesége) több üzenetben is megfenyegette, a Tiranai Képzőművészeti Galéria megnyitóján pedig szitkozódva rá is próbált támadni az újságíróra.

Az eset ellen a Safejournalist mellett több a térségben tevékenykedő újságírókat maga köré tömörítő szervezet is felemelte a hangját.

A Safejournalist és a többi médiaszervezet egy közleményben szólította fel az albán hatóságokat, hogy alaposan vizsgálják ki a történteket és az újságírók számára biztosítsák, hogy a megtorlásoktól való félelem nélkül végezhessék munkájukat.

A közleményt a nemzetközi újságíró szervezet mellett a Koszovói Újságírók Egyesülete, a Macedón Újságírók Egyesülete, a Boszniai és Hercegovinai Újságírók Egyesülete, a Horvát Újságíró Egyesület, a Szerbiai Újságírók Független Egyesülete és a Montenegrói Médiumok Szakszervezete is aláírta.