Minap egy szokatlan videót osztottak meg a közösségi oldalakon, amelyeb egy újságíró kérdéseket tesz fel a szerbiai város vezetőinek, ők pedig csupán bámulták az újságírót és egy szót sem szóltak – írja a belgrádi Danas napilap. Mint ahogyan kiderült, a videófelvétel a közelmúltban a város önkormányzata által, a Nevena Kolor vállalatban történt tűzeset miatt összehívott sajtótájékoztatón készült. A városvezetők miután elmondták az álláspontjukat, az újságírók kérdéseket tettek fel a baleset kapcsán, de a városvezetők válaszadás helyett 20 percen keresztül hallgattak. A sajtótájékoztatón az azt összehívó Goran Cvetanović, Leskovac polgármestere sem volt jelen

A felvételt Jelena Spirić a leskovaci képviselő-testület SSP-s képviselője tette közzé X fiókjában.

A sajtótájékoztatón a következő kérdezz – (nem)felelek zajlott le: Újságíró: Leskovac lakói veszélyben vannak a gyárban kitört tűz miatt ? Illetékes: Újságíró: Szennyezett a levegő? Illetékes: Újságíró: Erre sem tud válaszolni? Illetékes: Újságíró: Kitől kaphatnak választ a polgárok? Illetékes:

Spirić a Danasnak nyilatkozva elmagyarázta, hogy a sajtótájékoztatót a város válságtörzse hívta vissza, amelyen Goran Cvetanović polgármester nem mert megjelenni.

A válságtörzs parancsnokaként ő az a felelős, akinek kötelessége lenne tájékoztatni a város lakóit a történtekről, illetve arról, hogy milyen intézkedéseket foganatosítottak. A sajtótájékoztatón jelen volt a Közegészségügyi Intézet toxikológusa, aki korábban azt állította, hogy csak alapméréseket végeztek, a veszélyes anyagoknak a mennyiségét pedig nem csinálták meg. Márpedig a gyár termékei is ezeknek számítanak. Semmire sem válaszoltak és ez részükről szégyenteljes. Leskovacon félnek az emberek. A városban napok óta szmog van” – ecsetelte Spirić, aki hozzáfűzte, hogy a videón látható személyek ellen Szerbia Alkotmányának a megsértése, a környezetvédelmi törvény és a levegő mínőségéről szóló törvény megsértése véget bűnvádi eljárást kezdeményeznek, ugyanis nem tájékoztattak arról, hogy mi veszélyeztetheti az emberek egészségét és biztonságát.

A felvétel megtekintéséért klikkeljen a képre (Forrás: X (@Jelena Spirić))

„Az állampolgárokat tájékoztatni kell mindenről, ami kihatással lehet az egészségükre. A városban

terjedő találgatások szerint azért nem foganatosítottak intézkedéseket és hallgattak a szennyezésről mert a városban az előző nap vette kezdetét a Roštiljiada (barbecue fesztivál) és ezzel nemcsak Leskovac lakosait, hanem az ide látogató turistákat is veszélybe sodorják.

A kérdéseket feltevő újságíró, Dragan Marinković, a Rešetka portál szerkesztője a Danasnak leszögezte, hogy ezidáig soha nem fordult elő az, hogy a leskovaci városvezetők ne válaszoltak volna az újságírók kérdéseire.

Marinković elmondta, hogy a többi újságíró kérdéseire sem válaszoltak. A sajtótájékoztató 40 percig tartott, de az utolsó 20 percben egy kollégája kérdésére sem válaszoltak.

Az újságíró szerint a város vezetői mindent tudnak a tűzesetről, illetve azzal is tisztában vannak, hogy a veszélyes rákkeltő füsttel megmérgezték a várost, de másnap elkezdődött a Roštiljiada és attól féltek, hogy a történtek beismerésével szétzavarják a vendégeket a rendezvényről, amelyre egy hét alatt félmillióan is ellátogatnak.

„Másrészt fennáll annak a lehetősége is, hogy tényleg nem tudták, mit kellett volna tenniük, és miképpen kellett volna reagálniuk. A város lakói felrótták, hogy a tűz kitörésekor senki nem figyelmeztette őket arra, hogy legalább az ablakokat csukják be, a gyerekeket pedig ne engedjék ki az utcára. A polgárok félnek, de ami történt, az megtörtént és ez egy ökológiai katasztrófa.- jegyezte meg Marinković és hozzáfűzte, hogy csak ő két órát töltött el a tűzeset helyszínén és miután hazaért képtelen volt beszélni, és szájpadlásán fémes ízt érzett.

„Olyan volt a nyelvem, mintha több mexikói paprikát fogyasztott volna el. Torkom és a tüdőm szinte lángolt. 20 év után meg kellett innom egy liter tejet, hogy valamennyire méregtelenítsek és kollégáimmal együtt mai napig érezzük a következményeket” – mutatott rá Marinković

Spirićhoz hasonlóan ő is leszögezte , hogy nagyon furcsának találta, hogy Leskovac polgármestere, mint a válságtörzs parancsnoka egyáltalán nem volt jelen a sajtótájékoztatón, annak ellenére, hogy korábban ő hívta össze az újságírókat.