A magyarországi Hajdú-Bihar vármegye székhelyén néhány nappal ezelőtt nyitották meg a Magyar Sajtófotó Kiállítást, amit eredetileg szeptember 8-ig lett volna megtekinthető, azonban a város vezetése idő előtt berekesztette a tárlatot – írja a hang.hu a Debreciner városi hírportál nyomán.

A kiállítást minden évben megrendező Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szerint

42 éve nem történt meg, hogy bezáratták volna a kiállítást.

A hang.hu és a debreceni hírportál szerint Bánkuti Andrást, a MÚOSZ fotóriporteri szakosztályának elnökét pénteken este telefonon értesítette a város önkormányzatának az egyik ügyintézője, hogy sajnálatos módon a néhány nappal korábban éppen többek között Bánkuti által is megnyitott 2024-es Magyar Sajtófotó Kiállítás – amelynek ő volt ebben az évben a kurátora is – teljes anyagát elbontják a Csapó utca elejéről és konkrét indoklás nélkül felkérte őt, hogy ha jelen tud lenni az elpakolásnál, felügyelje annak szakmailag megfelelő voltát.

a Debreciner nevű helyi lap videókat tett közzé a Facebookon és saját oldalán, ami szerint a kiállítást eltakarítók már szombat délelőtt fél tízre már végeztek is a munkával.

A Debreciner munkatársai a Főnix Rendezvényszervező Központot felhíva utána érdeklődtek a bontás okainak, de a központ munkatársai a polgármesteri hivatalhoz irányították a kérdést. A helyilap munkatársai onnan sem kaptak semmilyen választ, ahogyan ahogy Bánkuti sem tudta elérni Papp Lászlót Debrecen fideszes polgármesterét.

Bánkuti a helyi lapnak nyilatkozva elmondta, hogy 42 éves története során egyszer sem zártak be még Magyar Sajtófotó Kiállítást, maximum a nyolcvanas években esett meg az, hogy három képet eltávolítottak az illetékesek, mert aggályosnak vélték ezeket és hozzáfűzte, hogy gyelőre teljesen tanácstalan, mi az igazi ok, ráadásul „kiváló debreceni fotósok díjazott képeit is kiállították a kiállításon. Bánkuti elmondta, hogy az önkormányzat illetékesei a Debreceni Virágkarneválra hivatkoznak, de ez tavaly még nem okozott gondot.