Az Sg.hu írása szerint Elon Musk chatbotja segítségével a felhasználók szöveges kérései alapján készíthetünk mesterséges intelligencia (MI) által generált képeket, amiket az X-en tehetünk közzé.

A megjelenését követően a felhasználók a közösségi platformot se perc alatt elárasztották az Grok 2.0-ás változatával elkészített, többnyire Donald Trump volt amerikai elnököt, Kamala Harris, jelenlegi alelnököt és a demokraták elnökjelöltjét, illetve magát Muskot is kellemetlen helyzetekben ábrázoló képekkel.

Egy a Grok 2.0-val generált kép (Forrás: Sg.hu)

Ezért úgy tűnik, hogy más Mi-fotóeszközökkel ellentétben a Grok 2.0 kevés korlátozással rendelkezik, ugyanis bármelyik a média által felkapott személyiségről fotórealisztikus képet tud alkotni.Példának okán Néhány X-felhasználó olyan képeket tett közzé, amelyeken prominens személyiségek drogot fogyasztanak, de bikinis nők generálása sem akadály. Egy közel 400 000 alkalommal megtekintett bejegyzésben egy felhasználó megosztott egy Grok 2.0 által készített képet, amelyen Trump egy teherautó tetejéről kihajolva, puskával lövöldözve látható.

Az eszköz ezért nagy valószínűséggel tovább növeli azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a mesterséges intelligencia az interneten terjedő hamis vagy félrevezető információk robbanásszerű terjedését eredményezheti, különösen az amerikai elnökválasztás előtt. Törvényhozók, civil társadalmi csoportok, sőt maguk a technológiai vezetők is arra figyelmeztettek, hogy az ilyen eszközökkel való visszaélés zavart és káoszt okozhat a választók számára.

Más vezető MI-vállalatok tettek bizonyos lépéseket annak megakadályozására, hogy képgeneráló eszközeiket félretájékoztatásra használják, bár a kutatók úgy találták, hogy a felhasználók néha még mindig megtalálják a végrehajtási intézkedések kijátszásának módját. Néhány vállalat – köztük az OpenAI, a Meta és a Microsoft is – használ olyan technológiát vagy címkét, amelyek segítenek a nézőknek azonosítani az MI-eszközeikkel készített képeket. A X-rivális közösségi médiaplatformok – köztük a YouTube, a TikTok, az Instagram és a Facebook – szintén tettek lépéseket az MI által generált tartalmak címkézésére a felhasználók hírfolyamában, vagy úgy, hogy maguk alkalmazzák az ilyen tartalmak felismerésére szolgáló technológiát, vagy arra kérik a felhasználókat, hogy azonosítsák, ha ilyen tartalmakat tesznek közzé.

És egy másik… (Forrás: The Verge)

Az X ugyan rendelkezik egy irányelvvel a „szintetikus, manipulált vagy kontextuson kívüli média megosztása ellen, amely megtévesztheti vagy összezavarhatja az embereket, és károkozáshoz vezethet”, de nem világos, hogy érvényesítik-e ezt az irányelvet. Ismert tény, hogy miután Musk felvásárolta a Twittert egyik első dolga a több ezres moderátori csapat leépítése volt.

Muskot azért is bírálják, mert az X-en többször is hamis és félrevezető állításokat terjesztett az elnökválasztással kapcsolatban.

A Grok egyelőre csak az X prémiumszolgáltatásaira előfizető felhasználók számára elérhető, e mellett Európa országaiban sem elérhető, de ez könnyen kijátszható egy VPN szolgáltatás segítségével.