Szerbiában hetek óta tiltakoznak a Jadar völgyében tervezett lítiumbánya kiépítése ellen. Marijana Petković, a Ne damo Jadar (Nem adjuk a Jadart) szervezet egyik aktivistája egy videófelvételt tett közzé a Rio Tintónak Nedeljica közelében lévő termőföldön elvégzett próbafúrásairól amelyen az látszik, hogy a bányavállalat rosszul zárta le ezeket a kutakat, amiből valamilyen anyag kezdett szivárogni és a kutak körül kiégette a növényzetet. A környezetvédő állításait a Rio Tinto illetékesei az Informer bulvárlapban közölt írásban elutasították, a bulvárlap pedig egy Svédországban készült légifelvétel leközlésével próbálta meghazudtolni Marijana Petković állításait. – írja a Raskrikavanje, hazai álhírleleplező internetes portál.

Marijana a videófelvételen aggodalmának adott hangot az emberek egészségének és a környezet veszélyeztetése miatt és megkérdezte, hogy a Rio Tinto milyen szabványok alapján aknázná is ki a lítiumot Szerbiában, ha próbafúrásait sem sikerült 5 évvel ezelőtt rendesen lezárnia.

A brit és ausztrál tulajdonban lévő bányavállalat az Informer, szerbiai bulvárlap csütörtöki számában utasította vissza a környezetvédelmi aktivista állításait, miszerint nem vigyáznak a kútjaikra, mindezt pedig többek között egy madártávlatból készített fotóval próbálta alátámasztani, amelyen az állításuk szerint a próbafúrások láthatóak, egy hatalmas zöld területtel körbevéve.

A Raskrikavanje szerb álhírleleplező portál azonban a Google-on rákeresett a képre és kiderítette, hogy az Informerben leközölt légifelvételen nem Nedeljica közelében lévő próbafúrások helyszíne és környéke látható, hanem az úgyszintén ausztrál kezekben lévő Talga cégcsoporthoz tartozó Vittangi bányavállalatnak Svédországban lévő kísérleti grafitbányája és a környéke. A kép pedig eredetileg a Talga negyedéves üzleti jelentéséből származik.

Az Informer szerkesztői egyébként sem Svédországban készült felvétel szerzőjét nem tette közzé, ahogyan azt sem, hogy hol készült, illetve mit is ábrázol a kép.

Mindezért a Raskrikavanje szerint fennáll annak a lehetősége, hogy az Informer, a Rio Tinto cáfolatához mellékelt fotóval manipulálja az egyébként kormányközeli bulvárlap olvasóit.

Érdekességképpen a svéd környezetvédők 10 éven keresztül tiltakoztak a Nunasvaara régióban lévő kérdéses grafitbánya kibővítése ellen, de 2023 szeptemberében a Svéd Fellebbviteli Bíróság végül az ausztrál bányacégnek adott igazat így folytathatták a bánya kibővítését, illetve a grafit kiaknázását. Az erről szóló írás itt olvasható el.