A Szabad Európa közölt elemző cikket arról, hogy a Párizsban zajló Nyári Olimpiai Játékok már legalább egy éve áll az orosz dezinformációs kampányok. Az oroszbarát ügynökök a félelem- és pánikkeltés érdekében álhíreket és egy áldokumentumfilmet is bevetettek, amiben egy kamu Tom Cruise-t is bevetettek.

Az Olympics Has Fallen („Megbukott az olimpia”) című, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) mocskoló filmben egy mesterséges intelligencia által generált, Tom Cruise hangjára hasonlító narrációt alkalmaztak és úgy állították be, mintha az egész produkció a Netflix égisze alatt készült volna.

Az álhíreket monitorozó csoportok számos hasonló képet, videót és szöveget azonosítottak már, a Microsoft fenyegetéseket elemző központja, az MTAC szerint sokat ezek közül oroszok állítottak elő. A Google tulajdonában lévő kiberbiztonsági cég, a Mandiant is ugyanerre a következtetésre jutott; Franciaország és a Párizsi Olimpia szerintük is az Oroszországhoz köthető hekkerek és dezinformációs kampányok célkeresztjében áll.

Az MTAC szerint konkrétan két orosz csoport, a Storm-1679 és a Storm-1099 áll a félretájékoztatási műveletek mögött. Oroszország tagadja, hogy köze volna a dezinformációs kampányokhoz.

a francia kibervédelmi hatóság szerint a nyílt forrásokban matrjoskaként ismert mód legalább tavaly szeptember óta aktív és hamis tartalmak közzétételére épül, amelyeket összehangoltan terjesztenek több mint hatvan országból származó X-fiókokon keresztül.

Orosz sportolók egyébként alig vesznek részt az ötkarikás játékokon az államilag támogatott doppingolás miatt. Továbbá csak azok indulhatnak, akik nem állnak semmilyen kapcsolatban az orosz hadsereggel vagy hírszerzéssel, és akkor is csak semlegesként, nemzeti szimbólumok, színek és himnuszok nélkül mérettethetik meg magukat. Ugyanez vonatkozik az Oroszország szövetségesének számító Belarusz atlétáira is.

A már említett, Netflix-produkcióként maszkolt áldokumentumfilm esetében az oroszok elkövettek egy hibát, ugyanis rárakták a cég logóját a YouTube-ra feltöltött filmre. Ezt viszont a védjegy védelmére vonatkozó szabályok miatt hamar letörölte a platform.

Egy másik, hamisan a France 24 francia tévécsatornának tulajdonított bejátszás arról szól, hogy a megvásárolt jegyek közel negyedét visszaváltották, mert tartanak a terrortámadásoktól. A nézők elriasztását célozta az a CIA nevében kiadott álfigyelmeztetés is, amelyben a magas terrorfenyegetettségre hivatkozva az amerikai állampolgárokat eltanácsolták a Párizsba utazástól.