A MÚOSZ elnöke, Kocsi Ilona véleményezte azt, hogy Magyar Péter az egyik Facebook bejegyzésében listázta az ATV munkatársait. Mindeközben Magyar Péter egy újabb posztban ment neki az ATV-nek – közli a Media1.

Az ATV botrány előzményeként a Tisza Párt vezetője hétfőn a magyarországi ATV Egyenes beszéd című műsor vendége volt.

Rónai Egon, az adott műsor vezetője a beszélgetés elején egy „ajándékot” adott át Magyar Péternek (az ügy közvetlen előzménye az volt, hogy Magyar Péter a vasárnap esti eredményvárós beszédében szóvá tette, hogy nem hívták be az ATV műsorába, de a Tisza Párt alelnöke több alkalommal is kritizálta a csatornát).

Az „ajándék” egy dokumentum volt, amelyben a csatorna összegyűjtötte, hogy az elmúlt időszakban összesen hányszor foglalkoztak a Tisza Párt alelnökével, valamint hányszor hívták meg vendégként (amely meghívásokat ő nem fogadott el). Magyar Péter végül egy heves szóváltás után felállt, és kivonult a stúdióból.

Az ügy ezzel nem ért véget, Magyar Péter ugyanis még aznap este a FB-oldalán egy újabb bejegyzést tett közzé, amelyben személyes, a vallási-felekezeti hovatartozásra vonatkozó adatokat közölt az ATV munkatársairól. Hétfőn késő este, illetve kedd hajnalban több reakció is érkezett a történtekre. A csatorna közzétette a dokumentum tartalmát, miközben Rónai Egon, valamint Vicsek Ferenc, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) alelnöke is reagált a történtekre (az utóbbi nyilatkozat hivatkozási alap lett Magyar Péter támogatóinak körében).

Kocsi Ilona a Media1-nek nyilatkozva elmondta, hogy Vicsek Ferenc a magánvéleményét közölte a Facebookon,

A Media1 azon kérdésére pedig, hogy mi az álláspontja a MÚOSZ-nak arról, amit a Tisza Párt alelnöke az ATV dolgozóiról írt, Kocsi Ilona azt mondta, hogy Magyar Péter törvénytelenséget követhetett el az ATV munkatársai vallási hovatartozásának a közzétételével.

„A vallási meggyőződés, tagság mindenki személyes adata, különleges adat, nem tartozik a nyilvánosságra. Aki ezt mégis nyilvánosságra hozza – s ehhez nem kéri az érintett személy beleegyezését –, az személyiségi jogot sért, és minden bizonnyal az információs önrendelkezésről szóló törvényt is. Lehet olyan kivételes helyzet, amikor a vallási hovatartozás perdöntő lehet egy vitában, s erről akkor tudhat a vitázó fél, s adott esetben a nyilvánosság is, de most nem erről van szó” – fejtette ki Kocsi Ilona a Media1-nek.

Kocsi Ilona a Media1 írásának a megjelenését követően viszont ezzel egészítette ki nyilatkozatát:

„A vallási meggyőződés, tagság mindenki személyes adata, különleges adat, nem tartozik a nyilvánosságra. Ám ha valaki erről nyilvánosan beszél, akkor azt már más is idézheti. Magyar Péter azt mondja, nyilvános adatokból dolgozott, tehát csak olyan személyek felekezeti hovatartozását említette név nélkül, beosztást megjelölve, akik erről korábban maguk is  nyilvánosan beszéltek. Ha ez így van, nem szegte meg a törvényt. A MÚOSZ ez ügyben nem végez oknyomozást” – írta Kocsi Ilona a Media1-nek küldött közleményében.

A történtek miatt egy feljelentést és egy bejelentést is megtettek már.

Tényi István volt fideszes politikus ugyanis a Tisza Párt alelnökének  az ATV munkatársainak vallási hovatartozását részletező bejegyzése miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult bejelentéssel. Szerinte ugyanis ki kell vizsgálni, hogy megvalósult-e a személyes adattal visszaélés vétsége. Magyar Péter pedig egy újabb bejegyzést tett közzé, amelyben  azt állítja, hogy nem követett el jogsértést, majd pedig egy újabb posztban kifejtette, hogy szerinte az ATV és a Németh Szilárdhoz közel álló médiumok „ezer (személyes és tulajdonosi) szállal kötődnek a fideszes médiabirodalomhoz és a propagandához”, és hogy „Rogán Antalék az ATV-től megrendelték a hazug provokációt”.

„Megértem, hogy jó Rogán körével közös cégeket gründolni. Megértem, hogy jó NER-es partikban lazítani és Rogán Cilivel ünnepelni szülinapot. Viszont mielőtt perrel fenyegetőzik, konzultáljon egy jogásszal. Én a tegnapi posztomban nem neveztem meg senkit vallási hovatartozása kapcsán. Bár akár meg is tehettem volna, mert minden érintett büszkén vállalta a nagy nyilvánosság előtt, hogy a Hit Gyülekezete nevű »egyházhoz« tartozik.

„Önök a választás előtt szándékosan meghamisították az egyik külföldi lapnak adott interjúmat. A háború kapcsán olyan dolgot adtak a számba, amivel aztán lejárathatott volna a rogáni propaganda. Akkor ez nem jött össze. Most más módon próbálkoznak” – írta Magyar Péter, aki a posztja végén felsorolta a Némethékhez köthető sajtótermékeket, és arra figyelmeztette az ATV-t, hogy ami történt, az „meg is fog látszani a nézettségen”.

Utólag a magyarországi hírportálnak többen is azt állították, hogy Magyar Péter listáján olyan ATV-s munkatársak is szerepelnek, akik soha nem vállalták fel vallásukat nyilvánosan, és olyanok is vannak, akiknek nem volt mit felvállalniuk, ugyanis nem tagjai a megnevezett egyháznak, azzal nem állnak, nem álltak kapcsolatban – tehát a lista több elemében is pontatlan. Az ATV szerint a listázással rossz történelmi időket felidéző törvénytelenség történhetett.