Csütörtökön a bíróság bűnösnek találta Marina Ovszjannyikova orosz újságírónőt, aki az Ukrajna elleni háború kitörése után nem sokkal, márciusban egy táblát tartott fel az egyik orosz tévécsatorna, a Pervij Kanal élő adása közben – írja a Telex a Reuters információja alapján.

Az újságírónőt az orosz fegyveres erők lejáratásával vádolták meg. A nő a bíróságon abszurdnak nevezte az ellene felhozott vádat, és megismételte állításait, nem volt hajlandó visszavonni azokat, és azt mondta, nem is érti, mit keres a bíróságon, miért ítélik el – írja a Reuters.

A táblás tiltakozás idején még az orosz tévétársaság újságírójaként dolgozó nőt először a tüntetéseket szabályozó törvények megsértése miatt bírságolták meg, de most a közösségi médiában tett bejegyzései miatt is megvádolták, amiért azt írta, hogy az oroszok ukrajnai tetteiért felelős személyek könnyen a nemzetközi bíróság előtt találják magukat.

Egy márciusban elfogadott törvény értelmében akár 15 év börtönbüntetésre is számíthat Ovszjannyikova a fegyveres erők lejáratásáért. „A per célja, hogy megfélemlítsenek mindenkit, aki ellenzi a háborút Oroszországban” – mondta Ovszjannikova a bíróságnak.