Hasszan Haidar Diabot a horvát Večernji list  újságíróját a Ramzan Kadirov csecsen hadvezérről szóló április elején megjelent írása miatt fenyegették meg az orosz diplomaták, ami miatt jelenleg rendőrségi védelem alatt van. A horvát Biztonsági és Hírszerző Ügynökség (SOA), illetve a Horvát Belügyminisztérium jelentését követően az újságírónak biztonságot garantált Andrej Plenković horvát  kormányfő is.

Diabot két-, azóta, az Ukrajna szembeni orosz intervenció miatt Horvátország területéről munkatársaikkal együtt kiutasított orosz diplomata fenyegette meg, három nappal azután,hogy megjelent a Kadirov, csecsen vezető szerepéről, illetve tevékenységéről, illetve az úgynevezett csecsen halálkordonokról szóló írása.

Azonban a fenyegetések a diplomaták kiutasítása után is folytatódtak, így Diab a legutolsó ilyen üzenetet a sajtószabadság nemzetközi napjának az előestéjén a zágrábi orosz nagykövetség médiatanácsadójától kapta.

Diab szerint az orosz nagykövetségen dolgozóknak a kezdetektől nem tetszettek a csecsen halálkordonokról készített írásai, akik rögtön az írás megjelenését követően felhívták őt telefonon és ironikusan azt üzenték neki, hogy „kiváló cikket írt”

Az újságíró ugyanis még az előző hónap elején megjelentetett egy hosszabb, Kadirov harcosairól szóló – elemzést és szemtanúk vallomásait – tartalmazó írást, amiben leírta, hogy ezek miképpen ölték meg az embereket Ukrajnában.

Razman Kadirov Putyinhoz hű csecsen vezető (Forrás: greekcitytimes.com)

–Az elemzésben részletesen leírtam, ki is ez a Kadirov, illetve azt, ahogyan a halálbrigádjai likvidálták az újságírókat, illetve politikai ellenfeleiket. Lényegében ez volt az a szikra, ami miatt az orosz nagykövetségen dolgozók begurultak– jegyezte meg Daib, s elmondta, hogy április 4-én, az írás megjelenésnek a napján délelőtti órákban megcsörrent a telefonja.

–Elcsodálkoztam azon, hogy Szidorov, az orosz nagykövetség médiatanácsadója hívott, aki azt mondt, hogy „ remek írást írtam”, ami megköszöntem, mire Szidorov azt mondta, hogy Szergej Tromifov a nagykövetség politikai titkára azt üzeni, hogy a szövegeket még aznap lefordítják oroszra és elküldik Moszkvába. Diab erre azt válaszolta, hogy csak nyugodtan küldjék el ezeket, mert különben is mindent Moszkvába küldenek, mire Szidorov megjegyezte, hogy nem értette meg az egészet mivel ezeket a szövegeket Kadirovnak küldik el. Diab erre megkérdezte, hogy ezt fenyegetésnek vélje-e, mire az orosz diplomata annyit válaszolt neki, hogy úgy tolmácsolja az egészet, ahogyan akarja, majd pedig mintha hirtelen észhez kapott volna, csak annyit mondott, hogy mindössze Tromifov titkár úr üzenetét adta át.

Diab a beszélgetés után azon nyomban felhívta a Večernje Novosti főszerkesztőjét, majd pedig a rendőrséget, illetve a horvát belügyminisztert is. Davora Božinović azon nyomban biztosította az újságírót, hogy beszél a rendőrség igazgatójával, aki azonnal elrendelte, hogy az újságírót helyezzék rendőrségi védelem alá, ami meg is történt. Ennek ellenére a vele szembeni fenyegetések nem fejeződtek be, mivel Szidorov Oroszországból is felhívta őt, és „gratulált” neki az újabb cikkéért, azzal, hogy megjegyezte, hogy ez már nem annyira aktuális, mint az az írás, amelyik akkor jelent meg, amikor az orosz diplomaták még Zágrábban tartózkodtak.