A Székelyudvarhelyi Bíróság elsőfokú ítélete 1000 euróra bünteti az erdélyi újságírónő megverését nyilvánosan szorgalmazó Szőke Lászlót, akinek az ítéletet a személyes Facebook-oldalán is publikálnia kell.

Szőke László, a számos sajtóorgánumot magába foglaló Médiatér Egyesület fejlesztési igazgatója 2021. március 15-én úgy fogalmazott a közösségi oldalán Parászka Borókával, a Marosvásárhelyi Rádió újságírójával kapcsolatban, hogy megérdemelné, hogy agyonverjék.

Szőkének az nem tetszett, hogy Parászka bírálta az Orbán-kormány hozzáállását a vakcinákhoz:

„Szegény Boróka. Hülye, de legalább van nekünk. Legalább. Néha gondolkodom, hogy kell-e figyelnünk rá. Nem. Agyonverni sem érdemes, de megérdemelné” – írta Szőke a Facebookra.

Az agyonveretését szorgalmazó közösségi médiás bejegyzést követően Parászka polgári pert indított Szőke ellen, továbbá erkölcsi kártérítést is követelt tőle a fenyegetés miatt.

Az Azonnali.hu tegnapi beszámolója szerint az ügyben a Székelyudvarhelyi Bíróság hozott döntést. Ebben első fokon részlegesen elfogadták Parászka keresetét, és Szőkét 1000 eurónyi (vagyis jelenlegi árfolyamon nagyjából 117 735 dinárnyi) összeg kifizetésére kötelezték, továbbá arra is, hogy a döntést legalább egy hónapig megjelentesse a személyes Facebook-oldalán. Az ítélet még nem jogerős, 30 munkanapon belül az alperes részéről fellebbezhető.

„Örülök, hogy ez a fajta agresszió nem maradhat büntetlenül, és bízom benne, hogy jogerős lesz az ítélet. Az így megítélt kártérítést jótékonysági célokra, az erdélyi magyar szabad sajtó támogatására fogom felhasználni” – nyilatkozta Parászka az ítéletet követően az Azonnalinak.

A portál hozzátette: a Szőke László által is vezetett Erdélyi Médiatér Egyesületet Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója álmodta meg, és az elmúlt években több millió eurónyi támogatást kapott magyar közpénzből.