Helyben.hu néven indul új hírügynökségi szolgáltatás Magyarországon – értesült a Media1.hu. A helyben.hu projekt oldalán jelenleg regisztrációkat fogadnak a szolgáltatást igénybe venni kívánó, érdeklődő szerkesztőségektől, de a háttérben tesztüzem során már több tartalmat is előállítottak az elmúlt napokban, az elkövetkező napokban pedig már az éles indulás is megtörténhet.

Az új hírügynökség tulajdonosa a Média1.hu értesülései szerint Merényi Miklós újságíró, a , a Figyelő és az MTV Híradó egykori főszerkesztője, de a hírügynökségnél fontos szerepe lesz Kövesdi Péter újságirónak, a Népszava egykori szerkesztőjének, aki 2020 elején az Érd Médiacentrum ügyvezetője lett

Kövesdi a magyarországi lapoknak, önkormányzatoknak irt, az oldalt népszerűsítő levelében foglaltak szerint az új hírügynökség a lapok munkáját segítendő jött létre. A helyben.hu hírügynökségként tartalmat szolgáltat elsősorban magyarországi politikai, gazdasági és közéleti témákban, az országos jelentőségű hírek mellett nagy teret adva a Budapesten kívüli információknak. Szolgáltatásaikat minden helyi témákkal foglalkozó szerkesztőségnek online, print és televíziós felhasználásra ajánlják. A felhasználás részben ingyenesen, részben kedvező előfizetéses rendszerben érhető el.

A kínálatában cikkek, szöveges összefoglalók, infografikák, megosztható rövidebb videós tartalmak (magyarázó videók), és komplett napi videós hírblokkok egyaránt szerepelnek, heti több friss anyaggal. Ezek szabadon felhasználhatók, akár egy az egyben publikálva, akár szerkesztve, helyi vonatkozásokkal kiegészítve.

A Media1 kiderítette, hogy a helyben.hu domént egy URBINO Consulting Kft. nevű vállalkozás jegyeztette be. Az Opten céginformációs rendszer szerint a már 1996 óta működő, jelenleg 3 millió forint jegyzett tőkéjű budapesti kft.-nek két tulajdonosa van. Az egyik Merényi Miklós, a másik Bereczki Mária, Merényi felesége.

Merényi 15 évet töltött el újságíróként. Dolgozott például a rendszerváltás után a Magyarországnál, a Népszabadságnál, 1998 és 2003 között ő volt a Figyelő című (akkoriban még nem a NER szolgálatába állított) üzleti és gazdasági hetilap főszerkesztője, majd dolgozott később az MTV Híradó főszerkesztőjeként is, de csak viszonylag rövid ideig. A médiaszakember később az államigazgatásban kötött kötött ki. Dolgozott például 2004-től 2006-ig a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium sajtófőnökeként és stratégiai igazgatójaként, majd helyettes szakmai államtitkári pozíciót is kapott, e minőségében nemzetközi kapcsolatokért felelt. 2008 és 2010 között Rómában, Máltán és San Marinóban lett Magyarország akkreditált nagykövete, 2010-ben a Nemzetgazdasági Minisztériumban lett főtanácsos, majd 2011-től a Central European Investment Services Tanácsadó Kft. partnere lett. 1993 és 1997 között egyébként felügyelőbizottsági tag volt a Gyurcsány-családhoz köthető Altus Rt.-ben.

Merényi egyébként szerkesztője volt a Medgyessy Péter 2004-es miniszterelnöki bukása után a Ringier kiadó által megjelentett Gyurcsány – A magyar sajtó tükrében című könyvnek, ami az akkor miniszterelnökké váló Gyurcsány Ferencről jelent meg.